Foto: Facebook Dom starejših občanov Kamnik
Profile picture for user Rebeka Sivka R. S.
Ustvarjeno dne
Sob, 29.5.2021 13:39
Dom starejših Kamnik je začel izdelovati rokavčke pomagavčke, ki naj bi bili v veliko pomoč starostnikom z demenco.

V Domu starejših Kamnik so začeli izdelovati rokavčke pomagavčke. To so posebni rokavčki, ki naj bi bili v veliko pomoč osebam z demenco.

Rokavčki naj bi pri osebah z demenco zmanjševali stres, stimulirali, izboljšali zaznavanje in jih sproščali. 

Take pletene rokavčke najprej spletemo v zanimivih barvah, nato pa nanje našijemo različne predmete. Predmeti morajo biti dobro pritrjeni, da jih starejši ljudje ne potrgajo.

Priljubljeni tudi v tujini 

V tujini je izdelava takšnih rokavčkov izjemno priljubljena. V Sloveniji so nekateri domovi in centri za starejše z izdelavo rokavčkov začeli že v prejšnjih letih in so nad njihovo učinkovitostjo zelo navdušeni.

Med njimi je tudi DEOS center starejših Notranje Gorice, ki izvaja mnogo dobronamernih akcij in skrbi za pozitivno počutje starostnikov. 

Izdelava rokavčkov pomagavčkov

Za izdelavo rokavčkov pomagavčkov lahko porabite ostanke prejic, ki jih imate doma. Prej preverite, da preja ne bode.

Nakvačkajte ali spletite kvadrat velikosti 28x28 cm ali 30x30 cm - lahko tudi centimeter manj ali več. Lahko uporabite katerekoli sestave: bombaž, volna, akril, bambus, lan, poliamid.

Priporočeno je, da uporabite žive barve in kar se da veliko različnih struktur. Prav tako uporabite domišljijo in se igrajte z vsemi vzorčki, ki jih poznate. 

Na rokavček lahko našijete karkoli - gumbe, rožice, zvezdice, perlice, kroglice. Preverite le, da bodo elementi dobro in varno našiti.

Ko je rokavček končan, ga le prepognete in zašijete, da nastane tulec. Rokavček lahko delate tudi v krogu - kvačkati ali plesti začnete na spodnjem roku, nato pa delate navzgor in sproti združujete kroge; v tem primeru je le malo težje našiti različne dodatke in okraske.

Starejše novice