Profile picture for user zalastritof Z. Š.
Ustvarjeno dne
Pet, 14.1.2022 06:51
Na postajališčih sistema Bicikelj lahko pozimi opazimo, da niso tako polna koles, kot bi morda pričakovali. Kar nekaj Ljubljančanov pogumno kolesari v snegu, dejstvo pa je, da je pozimi v obtoku tega sistema manj koles.

Številni Ljubljančani kolesa za drugo prevozno sredstvo ne zamenjajo niti takrat, ko je prestolnica zasnežena. 

Je pa zima tudi čas, ko je v obtoku sistema za izposojo koles Bicikelj manj koles. Zakaj je tako? Preverili smo. 

»Sistem deluje 24 ur na dan, vse dni v letu, tudi pozimi. Občasno lahko kolesa umaknemo le v času obilnejšega sneženja. Ko so postaje in kolesarske steze očiščene, je znova možna tudi izposoja koles. Pozimi je v sistem vključenih nekaj manj koles, ker se v tem času izvajajo redni letni servisi,« so za Ljubljanainfo povedali na ljubljanski mestni občini.

Dodali so:

»Kot se vidi tudi iz števila izposoj po mesecih za vsa leta, skrbimo, da je tudi pozimi v obtoku dovolj koles, torej redno spremljamo situacijo na terenu in se prilagajamo.«

V lanskem letu je bilo vsak mesec od junija do oktobra več kot sto tisoč izposoj koles. Nekaj manj jih je bilo izposojenih decembra, in sicer dobrih 65.000. Najmanj izposoj koles v letu 2021 je bilo januarja, ko so zabeležili nekaj več kot 23.500 izposoj.

Podatki o izposoji koles po mesecih (Vir: Mestna občina Ljubljana)

Si lahko obetamo kakšno novo postajališče?

V letu 2021 so vzpostavili 9 novih postaj s 180 talnimi ključavnicami in 90 kolesi. Tako je ob koncu leta 2021 sistem Bicikelj vključeval 81 postaj, 810 koles in 1602 talni ključavnici.

Od tega postavitev in delovanje 68 postaj s 680 kolesi financira Europlakat kot zasebni partner pri projektu, finančna sredstva za 13 postaj s 130 kolesi pa so prispevala podjetja, ki podpirajo trajnostni razvoj, izpostavljajo na občini.

»Postavili bomo še dve novi postaji v sistemu Bicikelj ob Dolenjski cesti, ko se bo ta prenavljala. V teku so tudi dogovori s podjetji, ki bi bila pripravljena financirati postavitev dodatnih postaj,« so razkrili za Ljubljanainfo.

Dnevni rekord izposoj presega številko 7000

V letu 2021 je bilo s kolesi v sistemu Bicikelj opravljenih 1.047.069 izposoj. Povprečni čas posamezne vožnje je znašal 18 minut, praktično vse izposoje pa so bile krajše od ene ure in torej brezplačne.

Največ izposoj na dan je bilo v letu 2021 opravljenih 4. oktobra, in sicer 7.284, kar je nov dnevni rekord izposoj.

Starejše novice