Profile picture for user Nika Vajnhandl Nika Vajnhandl
Ustvarjeno dne
Čet, 29.4.2021 15:36
Na Trgu republike so se skoraj čez noč pojavili stebri, ki so razburili javnost.

Kot smo že poročali, so se skoraj čez noč na Trgu republike pojavili stebri, ki so razburili Ljubljančane.

Kar nekaj dni ni bilo jasno, kdo je droge postavil, niti čemu bodo namenjeni. Sedaj pa je končno spregovoril župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković: »Stebre smo postavili mi.«

Že v prvem predsedovanju Slovenije v Evropski uniji smo imeli zastave, v znak prijateljstva z drugimi članicami. »S tem bomo jim izrazili dobrodošlico,« pove Janković.

Zakaj stebri stojijo pred parlamentom?

Janković razlaga, da odločitev, kam postaviti stebre, ni bila lahka. Prva zamisel je bila, da bi za izobešanje zastav izkoristili obstoječe jambore, kjer jih je po dveh robovih razporedil E. Ravnikar, vendar je obveljala odločitev, da tam razobešene zastave ne bi imele niti vidnega niti želenega simbolnega učinka.  

Druga zamisel je bila postaviti jambore na premične podstavke iz prvotne postavitve jamborov na Bavarskem dvoru v krog na sredini trga, s čemer bi ponazorili idejo povezanosti držav v skupnost. Tudi ta možnost se je iz različnih razlogov izkazala za težko izvedljivo. Tako je ostala pravzaprav edina možnost postaviti jambore za zastave  članic s sidranjem v severni rob ploščadi. Niz zastav ob Šubičevi ulici naj bi povezal v potezo državniški Trg Republike in memorialni Kongresni  trg z osrednjim državnim obeležjem žrtvam vseh vojn. 

»O tem, v kolikšni meri niz jamborov zares ali zgolj v simbolnem smislu zastira pogled na pročelje parlamenta in ga ločuje od kompozicije Trga Republike, je po mojem mnenju stvar individualne presoje,« poudarja profesor Janez Koželj, ki ob tem dodaja, da je dejstvo, da je bila odločitev o načinu, lokaciji in obliki postavitve teh jamborov sprejeta po presojanju širše skupine.  

»Ob postavitvi pa so se v javnosti pojavili nekateri zlonamerni napadi na podžupana, Janeza Koželja, ki mu posamezniki očitajo uničenje javnega prostora, ob tem pa pozabljajo, da je prav on zaslužen, da smo Trg republike pred leti osvobodili pločevine in ga uredili po zamisli velikega arhitekta E. Ravnikarja,« poudarja župan Zoran Janković. 

Obveljala je beseda Koželja

Profesor Janez Koželj se je o možnosti postavitve jamborov za čas predsedovanja Slovenije Svetu Evropske unije v območju Trga Republike posvetoval s Gregorjem Riharjem, projektantom prenove ploščadi trga ter z drugimi iz skupine, ki pripravlja program obeleževanja glavnega mesta. 

Za začasno postavitev drogov za zastave na tem mestu, Janković razlaga, da so morali pridobiti tudi kulturnovarstveno soglasje Zavoda za varstvo kulturne dediščine

Čeprav je bilo prvotno mišljeno, da se bo postavitev zastav na obeh koncih začela z zastavo Evropske unije, pa bo na drogovih obešenih 27 zastav držav članic, zastava Evropske unije ter zastava Mestne Občine Ljubljana

Zastave bodo obešene na stebre jutri, 30. aprila. Odstranili pa jih bodo nekaj po novem letu: »Ne ravno 1. januarja, na moj rojstni dan. Mogoče pa 2. januarja,« na pol v šali, na pol zares, razlaga Janković.

Postavitev drogov v vrednosti 31.373,77 evrov brez DDV je izvedlo podjetje Skop, v sodelovanju s KPL.

Starejše novice