Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Sre, 22.6.2022 11:00
Mariborčane je pred dnevi presenetila informacija, da naj bi se sedež Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano iz Maribora selil v Ljubljano.

Premier Robert Golob je za svoj prvi obisk izbral Maribor, kjer je poudaril, kako pomembna je decentralizacija.

»Sam verjamem, da je edini razvoj Slovenije pravilen razvoj je policentričen razvoj in da vzhodnemu delu Slovenije manjka enakovredna prestolnica Ljubljani,« je ob obisku povedal Golob.

Na prvi petkovi seji pa so novi predstavniki vlade v svetu Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano izglasovali sklep o premestitvi sedeža ustanove iz Maribora v Ljubljano, kar so številni Mariborčani razumeli kot nož v hrbet.

Kot je povedal eden izmed mimoidočih, je to »velika škoda za Maribor, saj pa v Mariboru so kar tako izginevali ... Najprej tisti sistem Elektro, potem druge takšne institucije, zdaj pa še to, kar je bilo pri nas najboljše, kot jaz vem.«

Drug mimoidoči pa je dejal: »Oslarija, veste, da ne želimo tega. Samo zdaj naj to porihtajo, zdaj imamo svobodo, zdaj pa naj bo vse v Ljubljani.«

Premik sedeža nepremišljena in škodljiva odločitev

V Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano je sicer skupno zaposlenih 808 ljudi, od tega 272 v Mariboru, v Ljubljani pa 131.

Direktorica Tjaša Žohar Čretnik se zato s sklepom zavoda o premestitvi sedeža ne strinja. 

»Premik sedeža v Ljubljano ocenjujem kot nepremišljeno in škodljivo odločitev, ki bi bila v nasprotju z javno oznanjenimi prizadevanji za policentrični razvoj Slovenije.

V času delovanja NLZOH doslej ni bilo poskusov selitve v Ljubljano in NLZOH je zagotovo ena izmed uspešno decentraliziranih državnih ustanov,« je zapisala Žohar Čretnik.

Kritična tudi Skupnost občin Slovenije

Do napovedanega premika sedeža uprave pa so kritični tudi v Skupnosti občin Slovenije.

»Če je prvi ukrep te vlade ta, da ukinjajo eno izmed velikih institucij v Mariboru in sedež za vodstvo prestavljajo v Ljubljano, pač to pomeni, da gredo kvalitetna mesta iz Maribora v Ljubljano,« je dejala Jasmina Vidmar, generalna sekretarka Skupnosti občin Slovenije.

Na vlado so naslovili pisma, v katerih jo pozivajo, da preprečijo sprejemanje odločitev, ki dodatno pripomorejo k že tako izjemno centralizirani državi.

»Takoj v nekaj urah me je poklical minister Aleksander Jevšek. Imela sva 15 minutni pogovor o tem, kaj se je zgodilo in je zagotovil, da bo odločitve preveril in da se slišiva seveda v čim krajšem času,« še pove Vidmar.

O premestitvi sedeža pa ni nič vedel tudi Luka Mesec, ki je včeraj obiskal Maribor. Je pa poudaril, da je sam naklonjen decentralizaciji.

Jasmina Vidmar, generalna sekretarka Skupnosti občin Slovenije.

Arsenovič: NLZOH ostaja v Mariboru

Mariborski župan Saša Arsenovič pa je danes izpostavil, da je Golob predsednik vlade le kratek čas, da so ekipe nove in da je šlo za nesporazum.

»Mislim, da je šlo tukaj za nek šum v komunikaciji med vlado in svetom zavoda in da bo NLZOH ostal na svojem mestu in v tistem mestu kjer je, to je v Mariboru,« je povedal Arsenovič.

Kje bo v prihodnje sedež Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano, bo najverjetneje znano že danes, ko bo potekala seja sveta zavoda laboratorija, na kateri bodo predvidoma obravnavali predlog spremembe sklepa o ustanovitvi zavoda, ki bi uvedel dvotirno vodenje z generalnim in strokovnim direktorjem, sedež laboratorija pa vrnil v Maribor.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice