Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Tor, 11.10.2022 18:00
V ljubljanski regiji so za bili zlati svinčnik nominirani trije projekti.

Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije je letos poskusno uvedla regijski predizbor nominacij za nagrado zlati svinčnik. 

Z zlatim svinčnikom za odlično izvedbo je letos nagradila kar dva projekta Mestne občine Ljubljana. To sta Cukrarna in Vrtec Pedenjped, enota Učenjak, so sporočili z mestne občine. 

24. septembra lani so odprli prenovljeno Cukrarno, s katero je Ljubljana dobila nov prostor za produkcijo in prezentacijo sodobne umetnosti. Z rekonstrukcijo obstoječega objekta in ureditvijo okolice so, tako na Mestni občini Ljubljana, izboljšali urbano okolje in še dodatno oživili širše mestno središče.

Zlati svinčnik za odlično izvedbo 2022 so za projekt izjemno zahtevne in uspešno realizirane rekonstrukcije nekdanje rafinerije sladkorja prejeli soavtorji Marko Studen, Boris Matić in Jernej Šipoš.

Strokovna komisija je v obrazložitvi zapisala: »Navzven masiven objekt z lahkotno sproščeno, a monumentalno notranjostjo obiskovalca ne pusti ravnodušnega. Poleg tega, da je Cukrarna postala nov ljubljanski kulturni center sodobne umetnosti, ima ta objekt pomembno vlogo varuha vseslovenskega, zgodovinskega spomina.

Koncept zasnove prostora samozavestno sledi ideji, da je sama simbolika stavbe enako pomembna kot vsebina v njej. Cukrarna že danes kaže, da se uspešno vpleta v ljubljanski urbani prostor in regenerira prej degradirano območje.«

Prenovljeni vrtec označili za umirjen, razumen in lep projekt

Junija letos so odprli prenovljen in razširjen vrtec Pedenjped, enota Učenjak. S prenovo so pridobili prostor za tri oddelke, večnamenski prostor, prostor za individualno delo, mlečno kuhinjo in pisarno, povečali smo tudi igrišče. Hkrati smo izvedli energetsko obnovo in ukrepe za izboljšanje potresne in požarne varnosti.

Zlati svinčnik za odlično izvedbo 2022 za omenjeni projekt so prejeli Denis Rovan, Aleš Žmavc, Matic Škarabot, Lev Rahovsky Šuligoj, Vesna Draksler, Nina Vidić Ivančič in Lara Gligić.

Strokovna komisija je v obrazložitvi med drugim zapisala: »Avtorji zelo uspešno prepoznajo pomanjkanje umirjenega tona neposredne okolice ter premišljene nadgradljivosti osnovnega projekta. Z jasno in premišljeno potezo spojijo dodatne potrebe v obstoječe tkivo objekta ter obenem logično umestijo zunanji program.

Še več, projekt jasno pokaže, da se s premišljenim nadgrajevanjem kakovostne arhitekture to kakovost ohrani in dopolni ter tako omogoči kasnejšim rodovom ekonomsko izvedljivo in trajnostno kontinuiteto ter tako tvori skupne spomine in razvoj več generacij v kvalitetnih ambientih. Projekt je umirjen, razumen in lep. To je dobra arhitektura.«

Kaj so ob tem izpostavili na občini?

»Na Mestni občini Ljubljana čestitamo vsem nagrajencem, ki so s svojim delom pripomogli k uspešno izvedenima projektoma. V Ljubljani smo v zadnjih 16 letih sicer izvedli že več kot 2.400 projektov, s katerimi izboljšujemo kakovost življenja naših meščank in meščanov,« so zapisali. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice