Avtobus na vodik na testni vožnji po Ljubljani letos septembra (foto: Bobo).
Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Tor, 6.12.2022 17:49
Župan Zoran Janković želi čimprej izpeljati razpis za postavitev javne polnilnice za vodik, potem pa bo v vozni park Ljubljanskega potniškega prometa vpeljal avtobuse na vodik.

Župan Zoran Jankovič je danes na novinarski konferenci omenil pomembno novost, ki se tiče ljubljanskega prometa.

Ta mesec bo občina odprla razpis za prvo javno polnilnico za vodik, zatem pa bodo za Ljubljanski potniški promet kupili tudi prve avtobuse, ki jih poganja vodik - koliko jih bo, ta hip še ne vedo. Eno vozilo sicer stane okoli 600.000 evrov.

Tako bo Ljubljana, je še dejal župan, uspešno stopila ob bok evropskim prestolnicam, kjer so tovrstni avtobusi že stalnica mestnega prometa.

Prvi avtobus na vodik je sicer po Ljubljani testno zapeljal že letos septembra v okviru Evropskega tedna mobilnosti.

Kako delujejo avtobusi na vodik?

Vodikove celice so skupaj z rezervoarji nameščene na strehi avtobusa. V rezervoarje lahko pod pritiskom 350 barov načrpajo maksimalno 37,5 kilograma vodika, kar avtobusu zadostuje za najmanj 450 kilometrov. Avtobus na 100 kilometrov porabi okoli šest kilogramov vodika.

Da se avtobus s praznim rezervoarjem napolni, traja približno 20 minut. Polnjenje poteka podobno kot polnjenje vozil na plin.

Kot je za Ljubljanainfo septembra povedal Rok Vihar, namestnik direktorja Ljubljanskega potniškega prometa, je vodik eden izmed redkih, če ne celo edini energijski nosilec, ki je sposoben shranjevanja zelene električne energije na daljše časovno obdobje.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice