Zaposlenim na upravi enoti ni bilo treba preverjati pristnosti listin.
Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Pet, 31.3.2023 07:00
Previdnost ni odveč. A kje je meja med previdnostjo in domala vohunskimi prijemi?

Ministrstvo za notranje zadeve svari pred fiktivnimi prijavami. Kako jih preprečiti? »Zahtevajte izpis oseb, prijavljenih na vašem naslovu,« pravijo.

Med epidemijo covida-19 je bilo začasno ali stalno bivališče mogoče prijaviti celo po elektronski pošti.

Ni zastonj

Lastniki nepremičnin lahko preverijo, kdo ima pri njih prijavljeno bodisi stalno bodisi začasno prebivališče. Za izpis lahko zaprosijo na katerikoli upravni enoti.

A pozor: lastnik lahko katerokoli upravno enoto zaprosi, da mu posreduje podatke o posameznikih, ki imajo prijavljeno stalno ali začasno prebivališče na tem naslovu, »vendar največ za obdobje vašega lastništva ali solastništva te nepremičnine«.

Zaprositi je mogoče za naslednje podatke o posameznikih, ki imajo prijavljeno prebivališče na naslovu nepremičnine: za ime in priimek, leto rojstva ter vrsto prebivališča, torej ali gre za stalno ali začasno prebivališče.

Vlogo za izpis podatkov je mogoče oddati elektronsko ali osebno. Strošek poizvedbe je tri evre.

Soglasje lastnika, a ...

Na spletni strani e-uprava piše, da je za oddajo vloge za prijavo začasnega prebivališča treba imeti dokazilo, da ima posameznik pravico do prebivanja na naslovu.

Za izpis lahko zaprosijo na katerikoli upravni enoti. A pozor: lastnik lahko katerokoli upravno enoto zaprosi, da mu posreduje podatke o posameznikih, ki imajo prijavljeno stalno ali začasno prebivališče na tem naslovu, »vendar največ za obdobje vašega lastništva ali solastništva te nepremičnine«.

Kot dokazilo se »šteje izjava o njegovem lastništvu oziroma solastništvu, najemna ali podnajemna pogodba, dokazilo o užitku, rabi ali služnosti stanovanja, dokazilo o stavbni pravici, dokazilo o preužitku, soglasje lastnika, enega solastnika ali stanodajalca. Dokazila niso potrebna, če se posameznika, ki ni poslovno sposoben, prijavljate na naslov staršev ali drugega zakonitega zastopnika«.

Za stalno pa: »Kot dokazilo, da ima posameznik pravico do prebivanja na naslovu, šteje izjava o njegovem lastništvu oziroma solastništvu, najemna ali podnajemna pogodba,  dokazilo o užitku, rabi ali služnosti stanovanja, dokazilo o stavbni pravici, dokazilo o preužitku, soglasje lastnika, enega solastnika ali stanodajalca.«

Lani je odmeval primer overitve lažne vsebine na Ptuju, potem ko sta zakonca prejela pošto, naslovljeno na tuje ime, čeprav nista ničesar podpisala in nikogar pooblastila za prijavo. Nekdo je očitno zlorabil njune podatke. Izkazalo se je tudi, da zaposlenim na upravi enoti ni bilo treba preverjati pristnosti listin, zato je bilo prijavo mogoče opraviti tudi s ponarejenim pooblastilom.

Med epidemijo covida-19 je bilo začasno ali stalno bivališče mogoče prijaviti celo po elektronski pošti, kar naj bi še dodatno olajšalo zlorabe.

Vlogo za izpis podatkov je mogoče oddati elektronsko ali osebno. Strošek poizvedbe je tri evre.

Takrat je postalo jasno, da bi moral zakonodajalec zaostriti predpise na način, da bi morala biti izjava lastnika overjena.

Zato smo na ministrstvu za notranje zadeve preverili, kako je s tem danes. Kot so nam pojasnili, da je izjava tudi te dni veljavna, četudi ni overjena.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice