Ustvarjeno dne
Sre, 16.9.2020 10:09
V okviru Evropskega tedna mobilnosti mestna občina vabi na brezplačna turistična vodenja po Ljubljani, ki bodo potekala v nedeljo, 20. septembra 2020.

Vodeni ogled Plečnikove arhitekture s kolesom

Ljubitelji arhitekture se bodo na dvournem kolesarskem ogledu mesta popeljali izven ožjega mestnega središča Ljubljane ter na prijeten in zdrav način odkrivali zapuščino največjega slovenskega arhitekta Jožeta Plečnika. Skupaj z vodnikom se bodo odpravili do Navja, ki ga imenujemo tudi severni mestni park, od tam do osrednjega ljubljanskega pokopališča Žale, ki je z edinstvenim pečatom Plečnika pravi muzej na prostem in kjer je mogoče začutiti zgodovino in kulturo lokalnega prebivalstva. Pot nato vodi po urejenih kolesarskih stezah proti Bežigradu, vse do Cerkve Sv. Frančiška v Šiški, ki izstopa zaradi samosvoje zasnove. Plečnik jo je izpeljal iz svojega načrta za Cerkev presvetlega Srca Jezusovega v Pragi. Na poti si bodo udeleženci ogledali še Plečnikov stadion in cerkev sv. Jerneja, poznano pod imenom Stara cerkev.
 

Termin: nedelja, 20. september, ob 10. uri, pred STIC na Krekovem trgu 10, udeleženci se ogleda udeležijo z lastnimi kolesi.

 

Sprehod po ljubljanski promenadi

Enourni sprehod po ljubljanski promenadi bo potekal od Tromostovja do Tivolskega gradu. Vodnik bo obiskovalcem predstavil način življenja in navade meščanov iz prve polovice prejšnjega stoletja.

Termin: nedelja, 20. september, ob 12. uri, pred TIC na Adamič-Lundrovem nabrežju 2.

Zgodbe ljubljanskih mostov

Na dvournem vodstvu si bodo obiskovalci lahko ogledali ljubljanske mostove in se skupaj z vodnikom sprehodili od Fabianijevega do Hradeckega mostu, mimo najnovejših in najstarejših mostov, ki povezujejo bregova Ljubljane, ter spoznali njihovo zgodovino in arhitekturo. Tudi na tem ogledu se bodo obiskovalci spoznali s Plečnikovimi zamislimi in deli, kot so npr. Tromostovje, idejna zasnova Mesarskega mostu in sprememba lokacije Hradeckega mostu v bližino takratne ljubljanske mrtvašnice, s čimer se je tudi mostu prijelo novo ime - Mrtvaški most. Ob vodenju bodo obiskovalci spoznali še življenje Ljubljančanov skozi stoletja, ki so bili močno povezani z reko Ljubljanico.

Termin: nedelja, 20. september, ob 14. uri, Fabianijev most

Odkrivanje Ljubljane s kolesom

Ker je Ljubljano kolesarjem prijazno mesto, vabijo še en dvourni ogled mesta s kolesom, in sicer mimo nabrežij Ljubljanice vse do Špice in nato do Botaničnega vrta, ki spada med najstarejše evropske botanične vrtove. Udeleženci bodo od tam nadaljevali pot skozi Krakovo, ki velja za srednjeveški vrtičkarski biser Ljubljane, proti parku Tivoli, največjemu ljubljanskemu parku.
 

Termin: nedelja, 20. september, ob 16. uri, red STIC na Krekovem trgu 10. Udeleženci se ogleda udeležijo z lastnimi kolesi.

 

Prijavite se!

Število udeležencev za posamezno vodenje je omejeno na 30, zato so obvezne predhodne prijave. Zbiramo jih na telefonski številki 01 306 12 35 ali e-naslovu [email protected].  
Prijave so možne do zapolnitve prostih mest oziroma do 18. septembra 2020. Ob prijavi morajo udeleženci v skladu s pravili NIJZ podati ime in priimek ter svoj kontakt - telefonsko številko ali elektronski naslov.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice