Profile picture for user zalastritof Z. Š.
Ustvarjeno dne
Sre, 18.5.2022 16:00
Energetika Ljubljana je z majem podražila daljinsko ogrevanje in zemeljski plin. Koliko se vam bo to poznalo na položnici?

V zadnji polovici leta smo priča podražitvam vseh vrst, podražila se je elektrika, globoko v žep je treba seči tudi pri tankanju goriva. 

Za nova podražitve so se tik pred koncem sezone odločili tudi v Energetiki Ljubljana. Zadnji dvig cen je bil decembra lani, takrat so daljinsko ogrevanje podražili za dobrih 20 odstotkov. 

Kljub temu da so takrat napovedali, da bo to zadnja podražitev daljinskega ogrevanja v kurilni sezoni, ki se izteka, so maja presenetili z novimi podražitvami.

Pravijo, da so držali obljubo

»Energetika Ljubljana vse do konca ogrevalne sezone 2021/2022 cene toplote v daljinskem ogrevanju Ljubljane ni spreminjala in tako uspela držati obljubo, ki jo je uporabnikom dala z decembrom 2021,« so zapisali na svoji spletni strani.

A z majem so zvišali variabilno ceno toplote, kot razlog pa navedli vse višje cene energentov, ki se jih uporablja za proizvodnjo toplote. Zato je po njihovih besedah treba ceno toplote uskladiti s stroški. 

Z majem je variabilna cena toplote višja za 12,75 odstotka oz. za 9,5 evra na megavatno uro (z obstoječih 75,33 se bo torej dvignila na 84,94 evrov na megavatno uro), ta dvig pa se bo na položnici za mesec maj odrazil kot približno osemodstotna podražitev.

Dražji tudi zemeljski plin, plačali boste kar polovico več

V Energetiki Ljubljana izpostavljajo, da so ogrevalno sezono, ki se izteka, zaznamovali rekordni skoki cen energentov.

»Energetika Ljubljana si je vso ogrevalno sezono prizadevala za kar najmanjše možne spremembe cene plina za končne uporabnike, kar je povzročilo visoko izgubo na tej dejavnosti,« so zapisali.

15. maja se je cena plina ponovno dvignila, in sicer za 50 odstotkov oziroma za 24,25 evra. Pred tem datumom ste morali za megavatno uro odšteti 48,5 evra, odslej pa bo cena 72,75 evra.

»Ta cena pa bo še vedno nižja od borznih cen plina, in sicer skoraj za polovico,« so še sporočili.

Na Energetiko Ljubljana smo naslovili tudi vprašanje, ali so na vidiku še kakšne podražitve, pa tudi, kako bo to, da nameravajo v polnem obsegu zagnati plinsko-parno enoto, vplivalo na uporabnike. Odgovora na ti vprašanji nismo prejeli.

Starejše novice