Profile picture for user zalastritof Zala Štritof
Ustvarjeno dne
Pon, 5.7.2021 16:00
Niste te sreče, da bi že uživali na morju? Preberite nabor idej, kaj vse lahko v vročih dneh počnete v Ljubljani in njeni okolici.

Če niste med tistimi, ki so si letos že privoščili oddih ob morju, kjer uživajo v hladni vodi in prijetnem vetriču, ne skrbite. Tudi prestolnica ponuja kar nekaj možnosti za izkoriščen poletni prosti čas. 

Preberite, kam vse lahko greste, da hkrati uživate v dogodivščini in pobegnete betonski džungli središča mesta.

1. Obisk enega od mestnih kopališč

Najbolj očitna rešitev za ohladitev vročih dneh je seveda voda. Pomembno je, da je dovolj zaužijemo, zelo pa pomaga tudi, če se lahko v njej namakamo. 

Med tradicionalnimi mestnimi kopališči lahko izbirate med naslednjimi: Kolezija, Kodeljevo in Ilirija. Nekaj več zanimivosti za otroke ponujata Laguna in Atlantis

2. Supanje na Ljubljanici

Če želite združiti prijetno s koristim ali pa se preizkusiti v nečem novem, je prava izbira zagotovo supanje. Če delate v središču mesta, med potjo na malico ali iz službe zagotovo zavidate tistim, ki sproščeno veslajo po reki, ki teče skozi središče mesta.

Ne veste, kje sploh najeti sup? Zemljevid vstopnih točk si lahko ogledate tukaj. Popestrite si popoldne in namesto na pijačo na Petkovškovem nabrežju uživajte v nekoliko drugačnem pogledu na Ljubljano.

3. Uživanje v večernih dogodkih

Čeprav gre na trenutke neznosna poletna vročina marsikomu na živce, prinaša tople poletne večere, ko s seboj ni treba ves čas nositi puloverja ali jakne, saj je večerna temperatura tako prijetna, da ste mirne duše lahko kar v kratkih hlačah ali obleki. 

Prav zato so večerni poletni dogodki v Ljubljani še toliko bolj posebni in prijetni. Zagotovo boste uživali v Kinu pod zvezdami, ki bo letos na Ljubljanskem gradu od 15. julija do 7. avgusta. Vstopnice so že v prodaji! 

Dogajanje v prestolnici letos že 69. leto popestruje tudi Festival Ljubljana, ki se je začel prešnji teden. Kaj vse prinaša, lahko preberete tukaj.

4. Popoldne v botaničnem vrtu

Včasih o mestu, v katerem živimo, zaradi vseh vsakodnevnih obveznosti, vemo skorajda najmanj. Ali pa kdaj na kakšne čudovite kotičke kar pozabimo. Vroče popoldne lahko preživite tudi v Botaničnem vrtu, kjer vam bodo najbolj prijetno senco zagotovila kar drevesa.

V ljubljanski botanični vrt lahko brezplačno vstopite vsak dan, v poletnem času od 7.30 do 20.00.

Obiščete lahko tropski rastlinjak, ki je od ponedeljka do petka odprt vsak dan med 10.00 in 18.00.

5. Kopanje in hlajenje v naravi

Če niste ljubitelj bazenov, ohladitev poiščite v naravi. Med najlepšimi lokacijami je zagotovo Iški vintgar, soteska, po kateri teče reka Iška. Nahaja se približno 30 minut vožnje iz Ljubljane, a vas bo očaral vas hlad reke ter številni tolmuni in skalnati bregovi te slikovite lokacije.

Naravni biser na obrobju Ljubljanskega barja je Podpeško jezero. Globoko je kar do 51 metrov, v njem se poleti lahko okopate, nato pa okrepčate v bližnji gostilni.

Če pa se središču mesta na dnevni ravni nikakor ne morete izogniti, pa je na Prešernovem trgu tudi letošnje poletje tako imenovano območje z lastnim vremenom, kjer se lahko ohladite pod pršečo vodo.

Starejše novice