Slika je simbolična.
Profile picture for user Rebeka Sivka R. S.
Ustvarjeno dne
Tor, 25.1.2022 15:59
V petek je Onkološki inštitut vzpostavil rdečo cono za covidne bolnike, trenutno se v njej nahaja pet pacientov.

Onkološki inštitut je v petek vzpostavil rdečo cono za covidne bolnike. Poročali smo, da so se zaradi vzpostavljene rdeče cone zmanjšale onkološke dejavnosti. 

Trenutno situacijo so komentirali generalna direktorica Onkološkega inštituta Andreja Uštar in strokovna direktorica Irena Oblak

Zgolj za 14 dni?

Uštar je poudarila, da so bili na Onkološkem inštitutu primorani vzpostaviti rdečo cono zaradi izrazite poslabšane epidemiološke situacije v državi in zaradi polnjenja covidnih postelj.

Od začetka epidemije onkologija deluje neprekinjeno, zato generalna direktorica verjame, da bo rdeča cona vzpostavljena le kratek čas.

»Še vedno upamo na zgolj 14 dni, mogoče en mesec. Soočamo se tudi z izpadom kadra, beležimo približno 20 odstotkov odsotnosti. Razlogi za to so različni, od bolniške odsotnosti, karantene, otroškega varstva ... Poudariti pa moram, da še vedno obvladujemo situacijo in nadomeščamo naše zaposlene,« je povedala Andreja Uštar. 

V rdeči coni že pet pacientov

Strokovna direktorica Irena Oblak vzpostavitev rdeče cone pojasnjuje kot logično posledico slabe epidemiološke slike. 

Poudari tudi, da na onkološkem inštitutu ni šlo za izbruhe, temveč so našli posamezne bolnike, ki so bili okuženi s koronavirusom. Posteljnih kapacitet imajo okoli 250, na različnih kliničnih sektorjih.

»V petek smo vzpostavili rdečo cono, v njej je bil eden bolnik. V soboto smo imeli že tri bolnike, danes jih je pet. Ker je rdeča cona vzpostavljena na kirurgiji, je logično, da je kirurški program okrnjen, zdaj sicer še v lažji obliki,« pove Oblak. 

Bolnike triažirajo, zaenkrat še niso nobenega odpovedali. Upajo, da se situacija ne bo poslabšala, da izpad kadra ne bo še večji in da ne bo potrebno posteljnih kapacitet v rdeči coni še dodatno širiti. 

Pričakujejo poslabšanje

Univerzitetni klinični center Ljubljana se je z Onkološkim inštitutom dogovoril, da bodo priskočili na pomoč, če pride do prehude stiske. 

Oblak poudari, da se vsi trudijo, da bo ta situacija trajala čim manj časa in da bolniki ne bodo oškodovani oziroma bodo sprejeti v strokovno sprejemljivih časovnih okvirih.

Ves kirurški program se zdaj izvaja v veliki operacijski. Zaenkrat ni bila odpovedana nobena operacija. 

Na vprašanje, kaj pričakujejo v naslednjih dnevih, generalna direktorica ni optimistična: »Še slabše, čakamo vrh. Epidemiologi ga že napovedujejo za prvi februar.« 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice