Trubarjeva ulica velja za eno izmed najbolj multikulturnih ulic v Ljubljani. Vir: Instagram.
Profile picture for user rebeka krasovec Uredništvo Ljubljanainfo [email protected]
Ustvarjeno dne
Pon, 12.10.2020 21:53
Mestna občina Ljubljana je zaključila s prenovo ene izmed najbolj prepoznavnih ulic v Ljubljani.

Sprehod po Trubarjevi ulici je vedno nekaj posebnega, celo za tiste Ljubljančane, ki po tej poti hodijo vsak dan. Na Trubarjevi ulici je čutiti neko posebno energijo, ki jo je težko opisati z besedami. Mogoče k temu prispeva raznolika ponudba, na njej imajo sedež nekatere nevladne in okoljske organizacije ter restavracije z vseh koncev sveta in prodajalne z izjemno raznovrstno ponudbo. Na Trubarjevi vsakdo najde nekaj zase. Gre za prostor, kjer se združujejo različni življenjski slogi in družbene skupine in kjer vsi delujejo kot eno. 

Med seboj so tesno povezani tudi stanovalci te ulice, pa trgovci, gostinci in ponudniki drugih storitev. Občutek skupnosti prevzame vsakogar, ki pride mimo. Tudi to, poleg nekoliko bolj bohemskega izgleda, ustvarja edinstveni karakter te ulice.
 

Trubarjeva ulica je bila prvič omenjena že leta 1802 in je ena izmed najstarejših ulic v Ljubljani. Vir: Instagram.

Med seboj so tesno povezani tudi stanovalci te ulice, pa trgovci, gostinci in ponudniki drugih storitev. Občutek skupnosti prevzame vsakogar, ki pride mimo. Tudi to, poleg nekoliko bolj bohemskega izgleda, ustvarja edinstveni karakter te ulice.

Trubarjeva ulica - vključujoč prostor, ki ti da občutek, da si lahko karkoli si želiš. Vir: Instagram.

Kako je potekala prenova znamenite Trubarjeve

Pri prenovi Trubarjeve ulice z vsemi priključenimi ulicami (Obrežno stezo, ulico Za čreslom ter Prečno, Kastelčevo, Znamenjsko, Usnjarsko ter Vidovdansko ulico), so želeli ohraniti karakter, ki je značilen za ta del mesta. Poleg tega so ga želeli poudariti z na novo zasajenimi drevesi in novimi detajli, kot sta  bronasta plošča mojstra Folperta van Ouden Allena iz leta 1660 ali mlinski kamen. Celovita prenova Trubarjeve ulice je poleg nove podobe vključevala tudi obnovo in gradnjo kanalizacije, vodovoda, plinovoda, vročevoda, optične infrastrukture ter javne razsvetljave. Dela so potekala postopoma in po posameznih odsekih, saj so želeli zagotoviti čim bolj nemoteno delovanje objektov in lokalov ob gradbišču.

Mestna občina Ljubljana je Trubarjevo ulico prenovila v sodelovanju z birojem ATELIERarhitekti, kjer so priznali, da je bil projekt precej zahteven in da so o njem tamkajšnje stanovalce, lastnike in najemnike obvestili že leta 2018. Projekt so zaključili letos junija, slavnosto pa so Trubarjevo odprli ta mesec. 
 

Ste se že sprehodili po prenovljeni Trubarjevi ulici? Vir: MOL.

Starejše novice