V Ljubljani že lahko opazimo manjše skupine turistov, ki se počasi vračajo v prestolnico.
Ustvarjeno dne
Sre, 29.7.2020 09:42
Sprehod po starem mestnem jedru nam da vedeti, da je utrip mesta drugačen, kot pred mesecem ali dvema. Na ulicah lahko slišimo pogovore v različnih jezikih, lokali ob Ljubljanici pa so vsaj ob večerih polni domačinov in zdi se, da tudi tujcev.

Pa je turistov v Ljubljani res več? To smo preverili na Turizmu Ljubljana. 

Na TIC Ljubljana opažajo, da se število obiskovalcev povečuje: "V začetku meseca julija smo zabeležili nekaj čez 100 obiskovalcev na dan, v drugi polovici julija pa nas dnevno obišče malo čez 300 obiskovalcev." V prvih treh tednih meseca julija je skupno TIC obiskalo 5.137 obiskovalcev, v enakem obdobju lani pa nekaj več kot 30.000. 

Informatorji s terena poročajo, da obiskovalci v največji meri prihajajo iz Nemčije, Avstrije, Francije, v zadnjih dneh pa opažajo povečan obisk turistov z Nizozemske. 

TIC Ljubljana je v mesecu juliju obiskalo kar šest krat manj obiskovalcev kot v enakem obdobju lani.
TIC Ljubljana je v mesecu juliju obiskalo kar šest krat manj obiskovalcev kot v enakem obdobju lani.

Pri Turizmu Ljubljana vodijo statistiko 22 hotelov, od tega je 6 še vedno zaprtih. Od 1.7.2020 do 26.7.2020 so gostje v hotelih opravili 22.281 prenočitev, od tega so hotelirji zabeležili 19.467 nočitev s strani tujih in 2.814 s strani domačih gostov. 

Avgust je pred vrati, kaj pa pričakujejo ljubljanski turistični delavci?

Lara Selko s Turizma Ljubljana pravi, da je zaradi nepredvidljivih okoliščin še vedno zelo težko napovedati, kakšen bo obisk v avgustu: "Glede na dejstvo, da se število obiskovalcev v juliju povečuje, ostajamo optimisti in verjamemo, da se bo ob nespremenjenih okoliščinah ali spremembah na bolje, to še povečalo."

Hotelirji poročajo o porastu last minute rezervacij, zasedenost ljubljanskih hotelov pa je zaenkrat še nekje 30 odstotna. V avgustu pričakujejo prihode gostov iz držav, ki ne bodo imele predpisane karantene oziroma bodo na takoimenovanem zelenem seznamu in bodo imele vzpostavljene neposredne letalske povezave s Slovenijo. 
 

Lokali ob Ljubljanici se počasi polnijo. Gostinci in turistični delavci upajo, da bo avgusta obisk še večji.
Lokali ob Ljubljanici se počasi polnijo. Gostinci in turistični delavci upajo, da bo avgusta obisk še večji.

Starejše novice