Vir: MOL.
Profile picture for user rebeka krasovec Uredništvo Ljubljanainfo [email protected]
Ustvarjeno dne
Sob, 23.1.2021 09:45
Epidemija koronavirusa je zadala globoke rane tudi turizmu. V lanskem letu so v prestolnici zabeležili več kot 75 odstotkov manj nočitev kot leto prej.

Javni Zavod Turizem Ljubljana smo povprašali o pretekli sezoni in o njihovih načrtih za prihodnost.
 

Vir: TIC Ljubljana.

Žalostna podoba turistične sezone 2020 

V prvih enajstih mesecih minulega leta so zabeležili skoraj 76 odstotkov manj nočitev kot v enakem obdobju leto poprej. Največ nočitev so ustvarili gostje iz Nemčije, sledijo domači gostje, obiskovalci iz Italije, Francije, Hrvaške, Avstrije in Srbije.

V decembru 2020 je bilo po podatkih TIC statistike zabeleženih skoraj za 96 odstotkov manj nočitev kot leto poprej. 70 odstotkov gostov je bilo tujih, 30 odstotkov pa domačih.

Vir: MOL.

Kakšna je strategija razvoja?

Decembra lani je bila potrjena Strategija razvoja turistične destinacije Ljubljana in ljubljanska regija 2021–2027. Sodelavci Turizma Ljubljana želijo nadaljevati na temeljih iz prejšnjega strateškega obdobja, ki so ustvarili zavidanja vredne rezultate, z novo strategijo pa želijo Ljubljano pozicionirati kot vodilno in najbolj ustvarjalno mestno destinacijo trajnostnega življenjskega sloga na svetu. Strategija vsebuje več vsebinskih novosti, ki bodo usmerjene v ustvarjanje inovativnih turističnih doživetij in atrakcij, podaljšanje povprečne dobe bivanja na destinaciji, povečanje dnevne porabe turistov, povezovanje turizma z drugimi pomembnimi področji.
 

Poudarek na naslavljanju Slovencev

Na TIC Ljubljana se zavedajo, da bo okrevanje dolgotrajno in odvisno od precepljenosti, odpiranja meja in obnovitve letalskih povezav. Ob sproščanju ukrepov nameravajo najprej nasloviti Slovence in jih pozvati h koriščenju bonov v prestolnici, zato zanje pripravljajo nove pakete doživetij. K raziskovanju Ljubljane bodo še naprej vabili tudi njene prebivalce, kajti ravno prebivalci destinacije naj bi bili njeni najboljši ambasadorji. Zdi se jim pomembno, da tudi prebivalci sami poznajo svojo okolico in njeno ponudbo, jo podpirajo in v najboljši luči promovirajo. Ob odprtju meja pričakujejo obiskovalce iz bližnjih držav, do takrat pa z njimi ostajajo povezani prek spleta.

V času praznične okrasitve so ponujali virtualno interaktivno vodenje s poudarkom na okrasitvi (Čarobna Ljubljana), kmalu pa bo na voljo nov virtualni vodeni ogled po prestolnici.

Gastronomija – skriti adut v žepu?

Prepoznavni del prizadevanj strategije na področju trajnosti je tudi gastronomija, ki je čedalje pogostejši motiv prihoda domačih in tujih obiskovalcev. Slovenija je Evropska gastronomska regija 2021, s tem pa ima letos posebno poslanstvo tudi njihova blagovna znamka Gourmet Ljubljana.

Kje v Ljubljani lahko gostje sploh prenočujejo?

Trenutno so glede na povpraševanje odprti naslednji hoteli in hostli: Austria Trend Hotel, Central hotel, Hotel Nox, Radisson Blu Plaza, Hotel Slon, the Fuzzy Log in Hostel Celica.

Hostel Celica priskočil na pomoč zdravstvenim delavcem 

Javni zavod Ljubljanski grad, ki upravlja Hostel Celico, je 18. januarja od župana Zorana Jankovića prejel Spominski znak Vlade RS za požrtvovalnost v boju proti covidu-19 za nesebično pomoč pri preprečevanju širjenja epidemije v spomladanskem obdobju. Hostel Celica je zdravstvenemu osebju UKC Ljubljana nudila kapacitete za bivanje njihovih zaposlenih, ki so doma iz drugih krajev Slovenije, saj je bil javni prevoz ukinjen.

Vsi zaposleni v Celici so se trudili, da so zdravstvenemu osebju zagotovili čim bolj domače vzdušje ter mirno in udobno bivanje, seveda pa izvajali tudi vse potrebne zaščitne ukrepe. Tudi v drugem valu hostel nudi nastanitev zaposlenim UKC Ljubljana in prostovoljcem, ki pomagajo zdravstvenemu osebju.
 

Ljubljanski grad, ki upravlja Hostel Celica, je včeraj s strani župana, g. Zoran Janković, prejel 🎖Spominski znak Vlada...

Objavil/a Hostel Celica dne Torek, 19. januar 2021

Starejše novice