Slika je simbolična.
Profile picture for user zalastritof Z. Š.
Ustvarjeno dne
Tor, 7.6.2022 17:56
Vsako leto je prometnih nesreč, v katerih so udeleženi kolesarji, okoli 1300. Zavarujte svoje življenje z zaščitno čelado.

Vse do 3. junija, ko obeležujemo Svetovni dan kolesarjenja, Agencija za varnost prometa koordinira in izvaja nacionalno preventivno akcijo za večjo varnost kolesarjev.

Vsako leto je prometnih nesreč z udeležencem na kolesu približno 1300. Letos jih je bilo samo do konca aprila 218. Dva kolesarja sta v njih izgubila življenje, 35 jih je bilo huje telesno poškodovanih, lažje telesno poškodovanih pa 150 kolesarjev.

Agencija za varnost prometa kolesarjem pred sončnim koncem tedna svetuje: »Spoštujte pravila vožnje, ne uporabljajte mobilnega telefona in slušalk, z roko vedno jasno nakažite smer vožnje. Poskrbite za dobro vidnost na cesti s svetlimi, odsevnimi oblačili. V pogojih slabe vidljivosti in ponoči prižgite sprednjo in zadnjo svetilko. Pred rdečo lučjo se vedno ustavite in dosledno uporabljajte čelado.«

Po zakonu čelada na kolesu obvezna le do 18. leta starosti

Ker so poškodbe glave večinoma najtežje, je uporaba čelade priporočena za vse kolesarje, ne le za mlade do 18. leta starosti, kot to zapoveduje zakon. Preprečuje namreč hujše posledice poškodbe glave in to kar za od 40 do 70 odstotkov.

Pogosto ima odločilno vlogo o kvaliteti nadaljnjega življenja kolesarja, ki je bil udeležen v prometni nesreči. Izrednega pomena je, da otroke že pri prvih vožnjah navajamo na kolesarsko čelado. Nosijo naj jo tudi, če se vozijo na posebnem sedežu na kolesu starša ali skrbnika.

Pravijo namreč, da je navada 'železna srajca'. Predvsem to velja za tiste, ki jih pridobimo v zgodnjem otroštvu. V družinah, kjer starši dosledno uporabljajo zaščitne čelade, tudi otroci nimajo težav z njeno uporabo. Bodimo mladim za zgled in varno kolesarimo, še izpostavljajo v agenciji. 

Starejše novice