Foto: Geza Erniša
Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Sre, 1.6.2022 17:21
Po dolgotrajni bolezni se je v 71. letu starosti poslovil Geza Erniša, prvi evangeličanski škof na Slovenskem

Po težki bolezni se je poslovil Geza Erniša. Umrl je v 71. letu starosti.

Rodil se je leta 1952 v Tešanovcih. Po končani srednji šoli je študiral bogoslovje na Slovaškem in v Nemčiji, postal leta 1995 senior slovenske evangeličanske cerkve, po spremembi njihove ustave pa prvi slovenski evangeličanski škof.

To funkcijo je opravljal 18 let, dokler ga ni leta 2013 zamenjal Geza Filo.

Leta 1995 je bil med soustanovitelji Sveta krščanskih cerkva v Evropi, leta 2008 pa je bil v Stuttgartu izvoljen v svet Svetovne luteranske zveze.

Predsednik države Borut Pahor mu je leta 2013 podelil odlikovanje Srebrni red za zasluge za uspešno, povezovalno in k strpnosti usmerjeno vodenje evangeličanske cerkve.

Od leta 2013, ko se je umaknil s funkcije škofa, je služboval kot duhovnik v Moravskih Toplicah.

Žalostno vest so objavili tudi na spletni strani Evangeličanska cerkev AV v Sloveniji. Njihov zapis objavljamo v celoti

Gospod življenja in smrti je v svoj nebeški dom poklical upokojenega duhovnika in častnega škofa mag. Gezo Ernišo

Sporočamo žalostno vest, da nas je po dolgotrajni bolezni danes, 1. junija 2022, v 71. letu starosti zapustil mag. Geza Erniša, upokojeni evangeličanski duhovnik v Moravskih Toplicah in častni škof  Evangeličanske cerkve AV v Republiki Sloveniji.

Če smo z njim umrli,
bomo z njim tudi zaživeli.
Če z njim vztrajamo,
bomo z njim tudi zakraljevali. (2 Tim 2, 11-12)

Mag. Geza Erniša je svojo duhovniško službo začel v cerkveni občini Gornji Slaveči, kjer je služboval med leti 1979 in 1997, zatem pa  je vse do upokojitve v letu 2021 služboval v Moravskih Toplicah, kjer je oznanjal Božjo besedo tako v slovenščini kot nemščini. Kot administrator je oskrboval tudi druge cerkvene občine. Poleg duhovniške službe je med leti 1995 in 2001 opravljal tudi funkcijo seniorja slovenske Evangeličanske cerkve, v letu 2001  pa postal prvi škof slovenske Evangeličanske cerkve in to funkcijo skupaj z inšpektorjem cerkve dr. Aleksandrom Kerčmarjem opravljal dva mandata, do leta 2013, ko je postal častni škof.

Za svoje zgledno in požrtvovalno delo je prejel številna priznanja in potrditve, tudi v tujini, kjer je bil med drugim leta 2008 v Stuttgartu izvoljen v svet Svetovne luteranske zveze in v druge funkcije. Leta 2013 je od predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja prejel visoko državno odlikovanje Srebrni red za zasluge za uspešno, povezovalno in k strpnosti usmerjeno vodenje evangeličanske cerkve.

Vseskozi je skrbel tudi za zapisano besedo, sodeloval pri pripravi cerkvene literature, bil dejaven v številnih odborih, urejal Evangeličanski koledar in Evangeličanski list, sodeloval na konferencah in seminarjih, v Slovenskem protestantskem društvu Primoža Trubarja, katerega murskosoboško podružnico je tudi svoj čas vodil. Vsa leta je ugledno zastopal Evangeličansko cerkev doma in v tujini. Leta 2017 je svoje življenje in delo zapisal  v biografiji V službi ljudi.

Pogrešali ga bomo, njegovo modrost, širino, jasna načela protestantske etike in socialnih vrednot. S svojim duhovniškim delom je pustil trajen pečat v Evangeličanski cerkvi AV v Republiki Sloveniji.

Družini izrekamo iskreno sožalje.

Predsedstvo Cerkve,
zbor duhovnikov in inšpektorji cerkvenih občin

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice