Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Pet, 25.9.2020 15:43
Po tem, ko je predsednik vlade Janez Janša izpostavil Upravno enoto Maribor po številu lažnih prijav bivališč, minister Koritnik pa podal predlog za inšpekcijski nadzor, so na mariborski upravni enoti že uvedli postopek notranjega nadzora.

Premier Janez Janša je na ponedeljkovi parlamentarni seji napovedal nadzor nad prijavljenimi bivališči na upravnih enotah. Kot je dejal, ne more razumeti, kako lahko na naslovih, kjer je prijavljenih že sto, vpisujejo kraj bivališča še za dodatne ljudi. Izpostavil je predvsem mariborsko upravno enoto. 

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik je včeraj na Inšpektorat za javni sektor že podal predlog za izvedbo nujnega inšpekcijskega nadzora na Upravni enoti Maribor.

Problematika fiktivnih prebivališč presega zmožnosti upravnih enot, da bi to same rešile

Kot je za Mariborinfo pojasnil načelnik Srečko Đurov, na mariborski upravni enotI inšpekcijski nadzor ministra za javno upravo Boštjana Koritnika pozdravljajo. 

Pojasnil je, da problematika fiktivnih prijav prebivališč, na katere je opozoril predsednik vlade Janez Janša, presega zmožnosti upravnih enot, da bi to rešile same: »Problem fiktivnih prijav s katerimi se upravne enote v Sloveniji srečujemo že dalj časa, lahko rešimo le skupaj z vsemi resornimi ministrstvi.«

Na Upravni enoti Maribor začeli z notranjim nadzorom

Ob tem Đurov priznava, da večletna težava fiktivnih prijav ni zgolj v zakonodaji in sistemu, ampak deloma tudi na upravnih enotah: »Zato smo na Upravni enoti Maribor takoj po izjavi predsednika vlade uvedli postopek interne revizije na področju prijave prebivališč.«

Notranja revizija bo Upravni enoti Maribor pomagala ugotoviti, kako je lahko prišlo do nepravilnosti: »Odrejen nadzor ministra pozdravljamo, saj smo prepričani, da bomo skupaj z našimi ugotovitvami interne revizije, ugotovili, kje so razlogi za večje število fiktivnih prijav in kako to učinkovito odpraviti.«

Foto: Twitter profil Boštjana Koritnika

Pod nadzorom vsi naslovi z več kot 20 prijavljenimi

Sprva so bili predmet interne revizije čisto vsi naslovi na območju Upravne enote Maribor, ki imajo prijavljenih več kot 50 oseb. Kasneje so revizijo razširili na čisto vse naslove na območju upravne enote, ki imajo stalno ali začasno prijavljenih več kot 20 oseb.

Revizija še ni zaključena, a kot je povedal Đurov, so že identificirali določene naslove, kjer je prijavljenih večje število oseb. 

Iz Centralnega registra prebivalstva izhaja, da je bilo na območju Upravne enote Maribor na dan 23. september 2020:

  • 5 naslovov, na katerih je bilo stalno prijavljenih 50 ali več oseb;
  • 14 naslovov, na katerih je bilo stalno prijavljenih 20 ali več oseb;
  • 20 naslovov, na katerih je bilo začasno prijavljenih 50 ali več oseb in
  • 52 naslovov, na katerih je bilo začasno prijavljenih 20 ali več oseb.

Ugotavljajo, da je na bilo območju Upravne enote Maribor 20 naslovov, na katerih je bilo začasno prijavljenih 50 ali več oseb. Večinoma gre za študentske domove, dijaške domove in domove starejših občanov. V zgolj dveh primerih gre ali za stanodajalca (83 prijav) oziroma fizično osebo (54 prijav).

Pri stalno prijavljenih je bilo pet naslovov, na katerih je bilo stalno prijavljenih 50 ali več oseb. Od tega se trije nanašajo na dom starejših občanov, center za socialno delo in občino ter so zato neproblematični.

Sporna sta dva naslova: V enem stanovanju prijavljenih 62 oseb, v drugem 157

Sporna sta dva naslova. Za enega so ugotovili, da je na 97,6 kvadratnega metra stanovanjske površine prijavljenih 62 oseb. Od tega jih je bilo zadnjih sedem vpisanih leta 2018, po zabeležbi prepovedi prijave pa novih prijav ni bilo. »Smo pa o tem naslovu obvestili pristojne organe in uvedli postopke ugotavljanja prebivališča,« pojasnjuje Đurov.

Na drugem spornem naslovu so ugotovili, da je na 99 kvadratnih metrih prijavljenih 157 oseb, od tega so bile tri prijavljene še letos. Tudi v tem primeru so uvedli postopke ugotavljanja prebivališča in med drugim ugotovili, da nekatere osebe dejansko prebivajo v drugih stanovanjih znotraj istega objekta.

»Dotični naslov je pristojnim organom dobro poznan saj je v preteklosti že bil predmet kriminalističnih preiskav in zaključenega sodnega postopka,« pojasnjujejo na upravni enoti.

Za prijave prebivališč skrbi 11 zaposlenih

Če je na naslovu že izvedeno večje število prijav uradna oseba prijave ne sme zavrniti ampak sproži ugotovitveni postopek preverjanja resničnosti prijave. Uslužbenec upravne enote preveri, koliko ljudi je že prijavljenih na posameznem naslovu, prav preveri stanovanjsko površino nepremičnine. na kateri se  posameznik  prijavlja. 

V kolikor se v postopku ugotovi, da oseba na naslovu prebiva, se ugotovitveni postopek ustavi in prijava osebe na naslovu sprejme.

Na Upravni enoti Maribor je v lanskem letu 11 uslužbencev opravilo 42.317 prijav in odjav stalnih ali začasnih prebivališč. Teh 11 uslužbencev je poleg tega vodilo tudi še druge zadeve. Med drugim je v letu 2019 začelo 194 postopkov preverjanja resničnosti prijave in 1195 postopkov ugotavljanja prebivališča.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice