Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Pet, 31.12.2021 09:26
Zelena luč FIS za izvedbo tekmovanj 8. in 9. januarja na progi v Podkorenu.

Po odpovedi 58. Zlate lisice na pohorskih belih strminah je zdaj uradno: prestavljena je v Kranjsko Goro.

Mednarodna smučarska zveza je poslala uradno obvestilo:

»Ženski tekmi v Mariboru bosta v Kranjski Gori. Obveščamo vas, da bosta tekmovanji za svetovni pokal, 8. in 9. januarja 2022 predvideni v Mariboru, v Kranjski Gori, v enakih terminih.«

Tudi Kranjska Gora je bila pod velikim vprašajem

Spomnimo. Mariborsko Pohorje bi moralo prihodnji teden gostiti tekmovanje alpskih smučark za 58. Zlato lisico. A zaradi slabe snežne podlage in premalo snega so tekmovanje v Mariboru znova odpovedali. 

»Žal, celotna situacija je takšna, da 8. in 9. januarja tukaj ni mogoče izvesti tekmovanja za svetovni pokal. Snega na progi ni dovolj, ponekod ga je le nekaj centimetrov, hkrati pa je vremenska napoved še zelo slaba. Čeprav sem dobil potrditev, da so se organizatorji res trudili in v dani vremenski situaciji naredili maksimum, se tokrat ni izšlo, žal že tretjič zapored. A to ne pomeni, da smo izgubili zaupanje v Maribor,« je po ogledu proge dejal kontrolor Mednarodne smučarske organizacije Markus Mayr.

A organizatorji so se po snežni kontroli debali bi bilo tekmovanje težko izvedljivo v Kranjski Gori, zaradi prepolnih kapacitet. Na podlagi tega bi težko ustvarili izolacijski 'mehurček' za tekmovalke in spremljajoče člane ekip.

Zlata lisica brez gledalcev

Jasno je tudi, da bo Zlata lisica letos brez gledalcev. Tako Mednarodna smučarska organizacija kot Nacionalni inštitut za javno zdravje dovoljujeta le gledalce na tribuni s sedeži, pa še tam z le polovično zmogljivostjo.

Na tribuni bi tako bila mesta zagotovljena le za akreditirane goste organizatorja v okviru sponzorskih pogodb.

Alternativna trasa proge še ni pripravljena

Mariborski organizatorji so velike upe polagali tudi v alternativno traso tekmovalne proge, tako imenovano različico B, med vrhom Habakuka in Trikotno jaso, ki bi bila primerna za izvedbo tekem svetovnega pokala v primeru pomanjkanja snega v dolini.

»Alternativna proga letos še ne pride v poštev,« je nedavno za STA povedal vodja tekmovanja Mitja Dragšič. Po njegovih besedah se zemeljska dela še niso končala do datuma, ki je dovoljeval, da bi na progo lahko računali za januarsko tekmo.

»Drevje so posekali, morali pa bi še umakniti štore. Naslednje leto je to gotovo izvedljivo, letos pa še ne,« še dodaja Dragšič.

Starejše novice