Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Čet, 27.5.2021 10:32
Znani so sveži podatki o trendu obolelosti s koronavirusom v Sloveniji.

V Sloveniji so včeraj, 26. maja, opravili 4012 PCR testiranj na koronavirus in potrdili 365 novih okužb, gre za 9,1-odstotni delež okužb. Aktivnih okužb v Sloveniji je trenutno 4800.

Opravljenih je bilo tudi 29.583 hitrih antigenskih testov, pri čemer pa ni znano, koliko od teh je bilo pozitivnih, saj se od 13. februarja vsi pozitivni na hitrih testih potrjujejo s PCR testi.

Za primerjavo. Dan prej so ob 4237 PCR testiranjih na koronavirus potrdili 388 novih okužb, šlo je za za 9,2-odstotni delež okužb.

V bolnišnicah 265 covidnih bolnikov

Včeraj so umrle tri osebe s koronavirusom. Skupno jih je po podatkih Sledilnika umrlo 4365. V slovenskih bolnišnicah se zdravi 265 pacientov, okuženih s koronavirusom. Od tega je 79 pacientov na intenzivni negi.

Sedemdnevno povprečje okužb znaša 288.

Slovenija je le prešla v zelo fazo, saj je sedemdnevno povprečje okužb padlo pod 300. 

Kaj nas čaka v zeleni fazi?

Zelena faza predvideva odpravo omejitev po vsej državi, obveljali pa bi splošni higienski ukrepi in prepoved obratovanja barov in diskotek.

Epidemiologinja iz območne enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje v Kranju Irena Grmek Košnik je sicer opomnila, da bodo v zeleni fazi sproščeni dodatni ukrepi, a bodo nekateri morali tudi ostati.

Gre za znane ukrepe, kot so nošenje mask v zaprtih prostorih in odprtih prostorih, kjer ni mogoče zagotavljati primerne razdalje, razkuževanje rok in prezračevanje prostorov. Omenjenih ukrepov po njeni oceni ne smemo opustiti prezgodaj, epidemija namreč še ni končana.

Starejše novice