Slika je simbolična.
Ustvarjeno dne
Pet, 26.5.2023 16:00
Danes, v petek, 26. maja 2023, se bo v Domu krajanov Dravlje na Draveljski ulici 44 odvila izmenjevalnica oblačil.

V Mestni občini Ljubljana so se odločili za organizacijo serije izmenjevalnic oblačil po četrtnih skupnostih, saj tekstilna in oblačilna industrija skupaj z bivalnimi prostori, prometom in pridelavo hrane sodita med najbolj onesnažujoče panoge. 

Prvo izmenjevalnico so pripravili v Četrtni skupnosti Rožnik, drugo, ki bo danes, v petek, 26. maja, pa pripravljajo v Dravljah. V nadaljevanju leta bodo izmenjevalnice sledile še v nekaterih drugih četrtnih skupnostih.

Izmenjevalnica bo odprta od 17.30 do 20. ure, pripravljajo pa jo v sodelovanju z Zavodom Bob in Ekologi brez meja. Vsak lahko na izmenjavo prinese največ 5 oblačil.

Kakšne so pasti hitre mode?

Oblačilna in tekstilna industrija sta skupaj z bivalnimi prostori, pridelavo hrane in prometom ena najbolj onesnažujočih panog. Vplivata na onesnaževanje vode, tla in sta vir emisij toplogrednih plinov. 

Pri izdelavi kavbojk tako na primer porabimo 7000 litrov vode, majice s kratkimi rokavi pa 2700 litrov vode, kar je enako porabi pitne vode človeka v 2,5 letih.

V proizvodni fazi so vplivi na okolje povezani tudi z gojenjem in proizvodnjo naravnih vlaken v smislu rabe vode in tal, gnojil in pesticidov, temveč tudi za proizvodnjo sintetičnih vlaken, kot sta poliester in elastan,  povezanih z uporabo energije in kemičnimi surovinami.

Kako se lahko, ne da bi se čutili prikrajšane, odrečemo hitri modi? 

Ponujamo vam nekaj nasvetov, s katerimi lahko poskrbite, da bo vaš pristop k modi bolj trajnosten in manj obremenjujoč za planet:

1.    Ponovna uporaba 
Nekdaj najljubša srajca ali zimski pulover lahko postaneta prevleki tudi za vzglavnik, stare rjuhe in odeje pa spremenite v posteljo za hišnega ljubljenčka. Stare brisače in celo kratke majice lahko postanejo trpežne krpe za brisanje prahu.

2.    Kupujte tudi rabljena oblačila
Trgovin, kjer prodajajo rabljena (second-hand ali vintidž) oblačila je vedno več in postajajo vedno bolj priljubljene. V njih boste našli dobro ohranjene in unikatne kose, hkrati pa boste tudi zmanjšali svoj ogljični odtis.

3.    Nakupujte z namenom in premišljeno
Investirajte v kakovostnejše kose iz naravnih materialov, ki jih boste lahko nosili več let, posledično kupovali manj in s tem blagodejno vplivali na okolje.

4.    Svoja oblačila primerno vzdržujte
Največji cilj trajnostne mode je uporabljati dlje in porabiti manj. Ko gre za zmanjšanje emisij CO2, je ključno podaljšanje življenjske dobe oblačil. S skrbnim odmerjanjem pralnega sredstva lahko veliko prihranite, hkrati pa tako zaščitite okolje in oblačila. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice