Foto: Bobo
Profile picture for user STA STA
Ustvarjeno dne
Pon, 16.1.2023 13:14
V Zdravstvenem domu Center povečan naval na nujno pediatrično pomoč zaradi respiratornih obolenj otrok.

Na pediatrični nujni medicinski pomoči, ki deluje v Zdravstvenem domu Ljubljana Center, beležijo povečano število obiskov zaradi respiratornih obolenj, večje je število obiskov tudi preko dneva, ko pediatrična nujna medicinska pomoč ne deluje.

Starše prosijo, naj se čez dan obračajo na otrokovega pediatra oziroma enoto, kjer bi morali zagotoviti nadomeščanje v primeru njegove odsotnosti.

Vodja zdravstvenega varstva predšolskih otrok, šolskih otrok in mladine enote Zdravstvenega doma Ljubljana Center ter vodja pediatrične nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma Ljubljana Tatjana Grmek Martinjaš je v izjavi za medije poudarila, da v Ljubljani pediatrična nujna medicinska pomoč deluje v nočnem času, ob koncih tedna in za praznike pa tudi podnevi.

Vendar pa se starši nanje obračajo tudi med tednom preko dneva, ko pediatrična nujna medicinska pomoč ne deluje. Danes do 11. ure so beležili tri take primere.

»S tem nas spravljajo v hudo stisko, saj se mora sestra s temi, ki pridejo, vseeno ukvarjati, mora jih triažirati, kot temu rečemo, uvrstiti v stopnjo nujnosti, zapustiti svojo ambulanto in to opraviti,« je dejala in poudarila, da nujne primere vseeno obravnavajo, čeprav ima otrok pediatra v kateri od drugih enot.

Kot je pojasnila, so čez dan za nujna stanja otrok zadolženi vsi otroški in šolski dispanzerji posameznih enot Zdravstvenega doma Ljubljana. Zato starše prosi, naj se za pomoč obračajo na otrokovega pediatra oziroma enoto zdravstvenega doma, kjer bi moralo biti urejeno nadomeščanje pediatra v primeru njegove odsotnosti.

Pogosto pomoč pri njih čez dan iščejo tudi tujci in turisti, pa starši z otroci, ki jih zavrnejo v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana, prav tako otroci, ki so opredeljeni pri pediatrih koncesionarjih, čeprav bi se morali tudi slednji »medsebojno pokrivati v rednem delovnem času«.

Nanje se obračajo tudi otroci s starši okoliških občin, kot je Vrhnika, Grosuplje, Ivančna Gorica, Kamnik in Ribnica, ko njihov pediater ne dela.

Dolgoročna rešitev: pediatrična nujna medicinska pomoč tudi čez dan

Grmek Martinjaš je kot dolgoročno rešitev izpostavila uvedbo pediatrične nujne medicinske pomoči tudi čez dan v okviru pediatričnega urgentnega centra.

A mora najprej delo začeti urgentni center v Ljubljani. Slednjega bosta glede na dogovor med zdravstvenim ministrom Danijelom Bešičem Loredanom in ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem v prostorih ljubljanske urgence skupaj vzpostavila Univerztitetni klinični Ljubljana in Zdravstveni dom Ljubljana.

Kot je pojasnila Grmek Martinjaš, v nočnem času pediatrična nujna medicinska pomoč beleži povečano število obiskov predvsem zaradi prehladnih viroz, predvsem pri predšolskih otrocih. Vrh respiratornih obolenj se je po njenih besedah običajno pokazal januarja ali do sredine februarja, letos pa so naval beležili že v decembru.

Ob tem pričakujejo tudi vrhunec števila okužb z virusi gripe pri otrocih. Trenutno število obiskov je primerljivo s stanjem pred začetkom epidemije covida-19, pri čemer upajo, da ne bo tako hudo kot januarja 2020, pred začetkom epidemije covida-19, ko so v eni noči beležili 78 obiskov.

Tako kot ambulante nujne medicinske pomoči, namenjene odraslim, tudi v ambulanti pediatrične nujne medicinske pomoči sicer beležijo okoli 80 odstotkov primerov, ki niso nujni.

Medicinska sestra Erika Verbič staršem svetuje, da pred obiskom najprej pokličejo po telefonu, čeprav morajo občasno vztrajati nekoliko dlje, saj so zaposleni obremenjeni s siceršnjimi zadolžitvami.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice