Slika je simbolična. / Foto: Bobo
Profile picture for user STA STA
Ustvarjeno dne
Pon, 23.1.2023 11:50
V dveh enotah Zdravstvenega doma Ljubljana od danes še tri ambulante za osebe brez zdravnika.

Potem ko so v Zdravstvenem domu Ljubljana v prejšnjem tednu v enoti Rudnik odprli prvi ambulanti za posameznike brez izbranega osebnega zdravnika, so danes začele delovati še tri take ambulante - dve v enoti Šiška in ena v enoti Polje.

Po napovedih se bo v tem tednu odprla še ena tovrstna ambulanta, in sicer v enoti Center.

V ambulantah za neopredeljene zavarovane osebe se prednostno opredeljujejo bolniki, ki so imeli v posamezni enoti nazadnje izbranega osebnega zdravnika in imajo v tej enoti tudi svojo zdravstveno dokumentacijo, so zapisali na spletni strani ZD Ljubljana.

Ob tem poudarjajo, da bo opredeljevanje pacientov potekalo sprotno ob njihovi obravnavi zaradi zdravstvenih težav.

Prva ambulanta za neopredeljene bo v Zdravstvenem domu Šiška delovala ob ponedeljkih, sredah in četrtkih, in sicer od 7. do 11. ure. Druga bo v enakem časovnem terminu delovala ob ponedeljkih in sredah. Bolniki se lahko na pregled naročijo prek telefonske številke 01 5815 376 v ordinacijskem času ambulante.

V Zdravstvenem domu Polje ambulanta za neopredeljene ob ponedeljkih in torkih deluje od 7. do 11. ure, ob četrtkih od 14.30 do 18.30, ob petkih pa od 7. do 13. ure. Ambulanta bo odprta tudi ob sobotah, in sicer od 7. do 13. ure. Naročanje na pregled je možno na telefonski številki 01 5864 902 v ordinacijskem času ambulante.

Dodatne ambulante za neopredeljene se bodo v januarju in februarju odprle tudi v preostalih enotah ljubljanskega zdravstvenega doma.

»O pričetku odprtja preostalih ambulant in njihovem urniku bomo javnost sprotno obveščali,« so sporočili iz Zdravstvenega doma Ljubljana. V enoti Bežigrad pa morata novi zdravnici najprej polno opredeliti bolnike, nato pa bodo tudi tam odprli ambulanto za neopredeljene.

Ambulanta za neopredeljene tudi v Celju

Prve ambulante za osebe brez izbranega zdravnika so se po državi začele odpirati prejšnji teden.

Prejšnji ponedeljek so tovrstno ambulanto odprli tudi v Zdravstvenem domu Celje, kjer pravijo, da so bili na morebitno večje zanimanje bolnikov za vpis v ambulanto dobro pripravljeni, vendar ga v prvem tednu delovanja ambulante ni bilo.

Opažajo pa, da je ambulanta za osebe brez izbranega osebnega zdravnika postala prepoznavna, saj so v prvih štirih dneh delovanja ambulante vpisali 15 oseb, prejeli telefonske klice in poizvedbe pacientov prek e-pošte. Zainteresirane so seznanili, da se lahko vpišejo kadarkoli in da samo zaradi tega ni potreben obisk v ambulanti.

Do konca meseca januarja bo ambulanta delovala po ustaljenem urniku, ki je objavljen na spletni strani Zdravstvenega doma Celje, nato se bodo glede na potrebe občanov Celja, Štor, Vojnika in Dobrne odločili, ali je potrebna kakšna prilagoditev, so sporočili iz Zdravstvenega doma Celje.

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je prejšnji teden poudaril, da so ambulante za neopredeljene kratkoročna rešitev za pomanjkanje družinskih zdravnikov, trenutno jih po njegovih besedah manjka 300. Število ambulant bodo še prilagajali in dopolnili navodila za njihovo delovanje, je dodal in poudaril, da so nekateri prvi odzivi zelo pozitivni.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice