Slika je simbolična.
Ustvarjeno dne
Čet, 8.6.2023 07:00
Zaradi pomanjkanja primerne delovne sile delodajalci vedno težje pokrivajo potrebe. Zdaj vse bolj narašča povpraševanje po delavcih iz tujine.

Kot smo že poročali, se Avstrija trenutno sooča z najvišjo stopnjo prostih delovnih mest v zgodovini, posledično je vse večja tudi potreba po delavcih iz tujine.

Na zavodu za zaposlovanje je prijavljenih skoraj 113.000 prostih delovnih mest, hkrati pa ima Avstrija tudi najvišjo stopnjo zaposlenosti vseh časov.

»Trenutno beležimo rekordno zaposlenost z več kot 3,9 milijona zaposlenih. To pomeni, da je zaposlenost skoraj pet odstotkov višja kot pred pandemijo leta 2019,« je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA povedal minister za gospodarstvo Martin Kocher.

V Sloveniji zaposlenih več kot 120.000 delavcev iz tujine

V luči tega smo preverili, kakšno je stanje s prostimi delovnimi mesti v Sloveniji, natančneje v Ljubljani in kakšna je potreba po delavcih iz tujine v Ljubljani.

Oktobra 2022 je bilo v Sloveniji med 910.000 delovno aktivnimi prebivalci 125.000 delavcev iz tujine.

Povpraševanje je največje v turizmu, gostinstvu, logistiki, zdravstvu in sociali, vendar pa tuji državljani čakajo tudi do osem mesecev, da prejmejo vso potrebno dokumentacijo.

Največ tujih delavcev prihaja iz Bosne in Hercegovine ter Srbije, v zadnjih mesecih pa narašča tudi število delavcev s Kosova in iz Turčije, vse več je tudi Indijcev.

Število prostih delovnih mest z izjemo leta 2022 močno narašča

Na Zavodu Republike Slovenije za zaposlovanje, območna služba Ljubljana, so za Ljubljanainfo odgovorili, da je v zadnjih letih z izjemo leta 2022, ko je pandemija covid-19 v veliki meri krojila dogajanja na trgu dela, število prostih mest naraščalo.

Število prostih mest, ki so jih delodajalci sporočili na območno službo Ljubljana je v zadnjih letih naraščalo in v letu 2022 doseglo število 60.308, kar je za 15,7 odstotka več kot v letu 2021.

V prvih treh mesecih letošnjega leta za skoraj 9 odstotkov več prostih delovnih mest kot v enakem obdobju lanskega leta

V prvih treh mesecih letošnjega leta je bilo na območno službo Ljubljana sporočenih 16.925 prostih delovnih mest, kar je za 8,9 odstotka več kot v enakem obdobju leta 2022.

»Iz primerjave po mesecih lahko razberemo, da je povpraševanje v januarju in februarju letos še za več kot deset odstotkov presegalo le-tega iz januarja in februarja lani, v marcu je bilo povpraševanje višje za 3,8 odstotka v primerjavi z lanskim marcem,« so pojasnili iz Zavoda Republike Slovenije za zaposlovanje, območna služba Ljubljana.

Največ prostih delovnih mest so v prvih treh mesecih letos sporočili delodajalci iz predelovalne dejavnostigradbeništvazdravstva in socialnega varstva, drugih raznovrstnih poslovnih dejavnosti, izobraževanjatrgovine ter vzdrževanja in popravila motornih vozil.

Število sproščenih delovnih mest, območna služba Ljubljana (vir: Zavod Republike Slovenije za zaposlovanje, območna služba Ljubljana).

Delodajalci se vedno pogosteje poslužujejo zaposlovanja tuje delovne sile

Ob vse večjih strukturnih neskladjih, neugodnih demografskih razmerah in pomanjkanju usposobljene delovne sile na trgu dela se delodajalci poslužujejo tudi zaposlovanja tuje delovne sile, pojasnjujejo iz območne službe Ljubljana.

Letos povpraševanje po tuji delovni sili višje kot leta 2022

Število izdanih delovnih dovoljenj in soglasij k enotnemu dovoljenju za prebivanje in delo je v zadnjih letih raslo do leta 2021, v letu 2022, ko je bilo delodajalcem s sedežem na območju območne službe Ljubljana izdanih 11.080 delovnih dovoljenj in 11.187 soglasij k enotnemu dovoljenju za prebivanje in delo, pa je bilo v primerjavi z letom 2021 njihovo skupno število za 3,5 odstotka nižje.

V letošnjem prvem četrtletju je bilo izdano 2301 delovnih dovoljenj in 3026 soglasij k enotnemu dovoljenju za prebivanje in delo, kar je za 2,2 odstotka več kot v lanskem prvem četrtletju.

»Največ delovnih dovoljenj in soglasij je bilo v prvem četrtletju letošnjega leta izdanih delodajalcem iz naslednjih dejavnosti: gradbeništvo, predelovalne dejavnosti, promet in skladiščenje, trgovina; vzdrževanje in popravila motornih vozil, gostinstvo,« so še pojasnili za Ljubljanainfo.

Številu izdanih delovnih dovoljenj in številu soglasij na območju območne službe Ljubljana (vir: Zavod Republike Slovenije za zaposlovanje, območna služba Ljubljana).

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice