Foto: Bobo
Profile picture for user Patricija Fašalek P. F.
Ustvarjeno dne
Čet, 26.5.2022 20:05
V Ljubljano prihaja delček festivala Kino Otok. Izbrani filmi in gostje se bodo v okviru programa Otok v Ljubljani predstavili v Kinodvoru.

Številni mednarodni filmski naslovi začnejo svojo pot do slovenskih kinematografov s premiernimi predstavami na Otoku v Ljubljani in Kino Otoku. 

Mednarodni filmski festival Kino Otok – Isola Cinema od leta 2004 dalje v družbi filmskih ustvarjalcev in občinstva vseh generacij raziskuje filmsko umetnost in odkriva raznovrstne filmske izraze. V središče programa postavlja svetovni, evropski in slovenski avtorski film, ki ga obenem razume kot umetnost in kot vpliven medij, ki zrcali družbo, kulturo in življenje nasploh. 

Kino Otok si prizadeva postavljati ključna vprašanja o in ob filmski umetnosti, brez vsiljevanja odgovorov nanje, temveč s spodbujanjem poglobljenega dialoga in kritične refleksije. Izbrani filmi in gostje se bodo v okviru programa Otok v Ljubljani predstavili tudi v Kinodvoru, letos od konca maja do konca junija. 

Ljubljanski program bo med 31. majem in 27. junijem v Kinodvoru.

Na sporedu bo pet filmov. Festival se bo odprl s filmom Spake na plan, kjer se že v uvodnem delu skriva napoved o njegovi vsebini: »Srečali boste nenavadna bitja, zmožna nepozabnih in osupljivih dejanj! Nič ni, kakor se zdi …«

Sledil bo film Na bregovih Pastaze, ki govori o otrocih iz plemena Achuar v Amazoniji, nekaj dni pozneje pa bo na sporedu Strahinja Banović, priredba ljudske pesmi, v kateri sodobni migranti zasedejo vloge srbskih narodnih junakov.

Zadnja predvajana filma bosta Luzzu, univerzalna pripoved o malem človeku, ki skuša preživeti, razpet med tradicijo in zahtevami sedanjosti, in pa Memoria, ki gledalca popelje na skrivnostno notranje popotovanje, ki ga sproži veliki pok.

Starejše novice