Foto: Bobo
Profile picture for user STA STA
Ustvarjeno dne
Čet, 21.7.2022 14:21
Zaradi slabše epidemiološke slike so v Zdravstvenem domu Ljubljana danes ponovno uvedli obvezno uporabo zaščitnih mask za vse obiskovalce.

Z ukrepom želijo preprečevati širjenje okužb s koronavirusom ter zaščititi osebe s tveganjem za težji potek covida-19 in zaposlene. Obvezno uporabo mask uvajajo tudi številni drugi zdravstveni domovi.

V Zdravstvenem domu Ljubljana ob tem poudarjajo, naj si obiskovalci zaščitno masko pravilno namestijo čez nos in usta še pred vstopom v zdravstveni dom, na naročen termin pridejo največ pet minut prej in vzdržujejo osebno varnostno razdaljo dveh metrov.

Kaj narediti v primeru simptomov?

Bolniki s simptomi, značilnimi za covid-19 (vročina, prehladni znaki, kašelj, bolečine v žrelu), naj se osamijo na domu, opravijo samotestiranje in v primeru pozitivnega testa opravijo tudi hitri antigenski test ter o rezultatu elektronsko ali po telefonu obvestijo ambulanto osebnega zdravnika in naj ne obiskujejo zdravstvenega doma nenaročeni, so navedli.

Obvezno uporabo zaščitnih mask uvajajo tudi številni drugi zdravstveni domovi. Med drugim so ukrep uvedli v Zdravstvenem domu Maribor, Koper, Izola, Novo mesto, Krško, Slovenj Gradec, Kranj, Bohinj, Jesenice, Radovljica, Škofja Loka in Tržič.

Število okužb bo naslednji teden doseglo vrh

V sredo so v Sloveniji ob 825 PCR-testih in 6138 hitrih antigenskih testih potrdili 1829 okužb z novim koronavirusom. Po podatkih ministrstva za zdravje je bilo v sredo zaradi covida-19 na navadnih oddelkih hospitaliziranih 75 bolnikov, na intenzivnih pa devet. Umrlo je pet bolnikov s potrjeno koronavirusno okužbo.

Število potrjenih okužb z novim koronavirusom bo v Sloveniji v prihodnjem tednu doseglo vrh in se začelo umirjati, napoveduje Janez Žibert z ljubljanske zdravstvene fakultete.

Starejše novice