Profile picture for user oglasniprispevek Oglasni prispevek
Ustvarjeno dne
Pon, 22.8.2022 15:49
Okrogle mize organizira ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Vabljeni v njihov razstavni prostor v halo A.

Zakaj je lepo biti kmet?

Če so kmetje včasih veljali za starejše manj izobražene ljudi, ki delajo od ranega jutra do poznega večera, danes temu niti približno ni več tako. Sodoben kmet je izobražen, inovativen, uspešen in podjeten posameznik, ki je lahko sam svoj šef.

Na ministrstvu so spomladi začeli kampanjo Lepo je biti kmet, s katero želijo povečati ugled poklica kmeta med mladimi in v družbi na splošno. V prvi faze kampanje se osredotočajo predvsem na mlade zadnje triade in njihove starše.

Na okrogli mizi bodo na podlagi primerov dobri praks iskali rešitve, kako mlade navdušiti za poklic kmeta, kakšne spodbude ponuja država ter kakšna znanja potrebuje sodoben podjeten kmet.

Sodelujoči:

 • Marija Brodnik Lodewijk, ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano
 • Gregor Slavec, prejemnik evropske nagrade za mladega kmeta
 • Janez Rakovec, mladi kmet iz kampanje Lepo je biti kmet
 • Nastja Gregorec, Zveza slovenske podeželske mladine
 • Tamara Urbančič, pedagoginja in mentorica kmetijskih krožkov

Okrogle mize se bodo odvijale do četrtka, 25. avgusta. Že danes vabljeni na okroglo mizo Z digitalizacijo do kmetijstva prihodnosti, jutri pa se bo odvijala okrogla miza z naslovom Zmanjševanje izgub hrane - izzivi in priložnosti.

Ponedeljek, 22. avgust 2022, ob 14. uri - Z digitalizacijo do kmetijstva prihodnosti 

Za uresničitev zelenega prehoda in reševanja izzivov podnebnih sprememb bodo nujne obsežne naložbe v digitalizacijo kmetijskega, živilskega in gozdarskega sektorja. Digitalizacija prispeva k boljšemu upravljanju z naravnimi viri, debirokratizaciji, zmanjševanju stroškov in prihranku časa.

V Sloveniji bomo digitalni preboj na področju kmetijstva, živilstva in gozdarstva spodbujali preko strateškega načrta skupne kmetijske politike 2023–2027 ter načrta za okrevanje in odpornost.

Kakšni ukrepi in naložbe so predvideni? So kmetje dovolj seznanjeni s prednostmi digitalizacije? Kako lahko okrepimo zaupanje v digitalne tehnologije in pospešimo  digitalni prehod? To so le nekatera izmed vprašanj, na katera bodo odgovorili udeleženci okrogle mize.

Sodelujoči:

 • dr. Emilija Stojmenova Duh, ministrica brez resorja, pristojna za digitalno preobrazbo
 • dr. Darij Krajčič, državni sekretar na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano
 • Anton Jagodic, Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije
 • Damjana Žampa, kmetija Žampa iz Levanjcev v Spodnjem Podravju 
 • dr. Andrej Simončič, direktor Kmetijskega inštituta Slovenije

Torek, 23. avgust 2022, ob 14. uri - Zmanjševanje izgub hrane in odpadne hrane - izzivi in priložnosti

Zmanjšanje izgub hrane in odpadne hrane je izziv tako za oblikovalce politik kot gospodarske subjekte, potrošnike, znanstvenike in nevladne organizacije, zato smo na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano nedavno pripravili strategijo in akcijski načrt za manj izgub hrane in odpadne hrane v verigi preskrbe s hrano: »Spoštujmo hrano, spoštujmo planet«. 

Zakaj prihaja do tolikšnih izgub hrane in zavržkov? Kako učinkovito zmanjšati zavržke hrane in preprečiti njeno izgubo v različnih delih prehranske verige? Kateri ukrepi delujejo, kje so največje ovire pri  zmanjševanju odpadne hrane? O dobrih praksah, priložnostih in izzivih na področju zmanjševanja zavržkov hrane bodo spregovorili predstavniki različnih členov prehranske verige.

Sodelujoči:

 • Tadeja Kvas Majer, ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano
 • Martin Jezeršek, Gostinstvo Jezeršek
 • Nika Kremič, Zveza potrošnikov Slovenije
 • Zdene Podlesnik, Zveza Lions klubov, Distrikt 129 
 • Bor Trček, vodja zagotavljanja kakovosti in odgovornega

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice