Profile picture for user Nika Vajnhandl Nika Vajnhandl
Ustvarjeno dne
Sre, 16.6.2021 14:49
V Porodnišnici Ljubljana se sproščajo omejitve.

V Porodnišnici Ljubljana so se zaradi ugodnih epidemioloških razmer odločili, da z jutrišnjim dnem, četrtkom, 17.06.2021 sproščajo nekatere omejitve. 

Ponovno je pod določenimi pogoji dovoljena prisotnost enega zdravega spremljevalca pri porodu celoten čas zdravstvene obravnave porodnice v porodnem bloku. 

Spremljevalci morajo poleg negativne epidemiološke anamneze, predhodno izpolnjene na vprašalniku o zdravstvenem stanju - brez znakov in simptomov bolezni ter brez rizičnih stikov s covid-19 okuženimi osebami - izpolnjevati tudi enega izmed naslednjih, tako imenovanih PCT pogojev:

 1. Negativni hitri antigenski test, ki ni starejši od 48 ur od odvzema brisa ali PCR test na virus SARS-CoV-2, ki ni starejši od 72 ur od odvzema brisa.
 2. Dokazilo o cepljenju zoper Covid-19, s katerim dokazujejo, da je preteklo od prejema:
  a. drugega odmerka cepiva proizvajalca Biontech/Pfizer najmanj 7 dni,
  b. drugega odmerka cepiva proizvajalca Moderna najmanj 14 dni,
  c. prvega odmerka cepiva proizvajalca AstraZeneca najmanj 21 dni,
  d. odmerka cepiva proizvajalca Johnsom&Johnson najmanj 14 dni
  e. drugega odmerka cepiv Sputnik, CoronaVac ali Covid-19 Vaccine Sinopharm najmanj 14 dni.
 3. Dokazilo o pozitivnem rezultatu testa PCR, ki je starejši od deset dni, vendar ni starejši od šest mesecev, ali potrdilo zdravnika, da je oseba prebolela covid-19 (od začetka simptomov ne sme miniti več kot šest mesecev).
 4. Dokazilo 3. točke – osebe, ki so se v obdobju do največ osem mesecev od pozitivnega rezultata testa PCR oziroma od začetka simptomov, cepile z enim od cepiv iz 2. točke, pri čemer v primeru cepiv iz prve in druge alineje iz prejšnje točke zadostuje en odmerek.

V primeru neizpolnjevanja zgoraj navedenih pogojev je prisotnost spremljevalca pri porodu še vedno dovoljena, vendar omejena izključno na aktivno fazo poroda, ob izpolnitvi vprašalnika o zdravstvenem stanju in potrditvi negativne epidemiološke anamneze.

Prav tako je v omejenem obsegu, pod pogojem izpolnjevanja PCT pogojev dovoljeno spremstvo partnerja na ambulantne preglede nosečnice - predvsem na primer ultrazvočni pregled morfologije ploda.

Še vedno se priporoča, da nosečnice, v kolikor je mogoče, na redne ambulantne preglede in posege prihajajo same!

Vstop v ustanovo je dovoljen s pravilno nameščeno zaščitno masko, na vhodu je obvezno razkuževanje rok, v prostorih pa vzdrževanje varnostne razdalje.

Starejše novice