Profile picture for user zalastritof Z. Š.
Ustvarjeno dne
Čet, 2.6.2022 10:48
Dan pred svetovnim dnem kolesarjenja, ki ga obeležujemo 3. junija, so policisti pripravili prikaz varnega kolesarjenja. Kaj so izpostavili?

Ljubljana je mesto, v katerem se po vsakodnevnih opravkih s kolesom odpravijo mnogi. Zato je še toliko bolj pomembno, da vemo, kako kolesariti varno. 

Svetovni dan kolesarjenja obeležujemo 3. junija, dan pred tem pa so predstavniki Agencije za varnost prometa in policije pripravili prikaz varnega kolesarjenja in uporabe varnostne čelade.

Izpostavili so, da so kolesarji med najranljivejšimi udeleženci v prometu, zato so voznike avtomobilov ponovno pozvali, naj se zaustavijo ob rdeči luči na semaforju, uporabljajo smernike za nakazovanje smeri, v katero bodo zavili, ob tem pa hudomušno dodali, da naj se ne jezijo na kolesarje.

Veliko nesreč zaradi uporabe mobilnega telefona

Kolesarje so pozvali, naj med vožnjo ne uporabljajo mobilnega telefona, saj je prav to pogosto razlog, da kolesar povzroči nesrečo. Dodali so, naj ne vozijo pod vplivom alkohola, pa tudi, naj ne vozijo po cesti, če je na voljo tudi kolesarska steza.

Med najpogostejšimi vzroki za nesrečo so izpostavili še izsiljevanje prednosti in prehitro vožnjo.

Ne pozabite na 'zdravje' kolesa

Poudarili so, da je pomembno tudi preverjanje, da je kolo, s katerim se vozimo, tehnično brezhibno, torej preveriti, ali delujejo zavore, kakšne so pnevmatike in višina sedeža. Na kolesu moramo imeti spredaj belo, zadaj rdečo luč.

Od lanskega leta velja predpisana bočna razdalja za prehitevanje kolesarjev, in sicer 1,5 metra. V praksi to pomeni, da kolesarja voznik avtomobila ne sme prehiteti, če za to ni dovolj prostora, saj tesno prehitevanje ni dovoljeno. Kazen za neupoštevanje predpisane razdalje znaša 80 evrov.

Starejše novice