Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Sob, 6.8.2022 11:28
Zaradi slabega prenašanja vročine so živali še toliko bolj izpostavljene toplotnemu udaru.

Živali, podobno kot ljudje, slabo prenašajo vročino. Zato v Društvu za zaščito živali Pomurja dajejo nekaj koristnih nasvetov, kako obvarovati hišne ljubljančke pred visokimi temperaturami.

Segret avtomobil deluje kot pečica

Toplotni udar, ki lahko sledi zaradi predolgega izpostavljanja živali na soncu, prepoznamo po sopenju, slinjenju, hitrem dihanju, krčih in nezavesti. 

V tem primeru žival takoj premaknemo v senco, v zračen prostor in jo po telesu postopoma ohladimo z vodo. Nato pokličemo veterinarsko pomoč.

Živali ne smemo nikoli puščati niti v avtomobilu, pa čeprav gremo iz vozila samo za deset minut. Segret avtomobil deluje kot pečica in lahko doseže zelo visoke temperature, četudi je parkiran v senci.

Če vidite žival v avtu, ki ima znake vročinskega udara, takoj pokličite policijo na številko 113.

Živalim omogočite dostop do sence in sveže pitne vode

Živali, ki so privezane ali zaprte na soncu, so obsojene, da trpijo na vročini. Sonce se čez dan premika in če je žival zjutraj v senci, ni nujno, da bo tudi čez dan. Tudi ljudje se umaknemo v senco, ko nam je vroče, zato poskrbimo tudi za naše živali. 

Živali morajo poleti piti veliko tekočine. Vsaj enkrat dnevno zamenjajte vodo in se na vsake toliko časa prepričajte, če jo še ima. Vodo lahko nastavite tudi drugim živalim, še posebej pticam.

Poleti prilagodite tudi hrano za hišne ljubljenčke. Količinsko in kalorično zmanjšajte obrok, hranite pa jih predvsem z briketirano hrano, ki se ne pokvari in je lažje prebavljiva.

Nekatere zunanje živali je priporočljivo hraniti pozimi, medtem ko poleti hranjenja ne potrebujejo. Zaradi obilice hrane v naravi si jo lahko poiščejo same.

Slika je simbolična.

Sprehodi naj bodo rezervirani za jutra ali večere

Sonce, ki pripeka celoten dan, pogostokrat segreje našo okolico, predvsem površine v mestih. Te so za naše štirinožne prijatelje lahko usodne.

Če je asfalt prevroč, lahko enostavno preverite tako, da položite roko ali boso nogo na površino in počakate 30 sekund. Če ne zdržite, je asfalt prevroč tudi za vaše živali, ki jim lahko vročina ožge tačke in povzroči dolgotrajne opekline.

Iz Društva za zaščito živali Pomurja še dodajajo, da je naša žival, naša odgovornost. Če smo jih pripeljali k hiši, smo dolžni zanje tudi poskrbeti.

Živali so živa bitja, ki čutijo, se veselijo in nam dajejo veliko jubezni, če smo jo le pripravljeni sprejeti. Ne povzročajmo jim trpljenja.

Starejše novice