Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Sre, 12.1.2022 21:17
V Mariboru so delavci na gradbišču naleteli na neeksplodirano bombo. Gre za že četrto takšno najdbo od leta 2019. Odstranitev bombe bo potekala v nedeljo, predvidoma med 12. in 15. uro. Prebivalce bodo evakuirali.

Med gradbenimi deli na gradbišču na Prevorškovi ulici v Mariboru so delavci našli neeksplodirano letalsko bombo iz 2. svetovne vojne, težko 250 kilogramov.

Policisti so kraj najdbe zavarovali. Pripadniki Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi in Civilne zaščite so si ogledali kraj najdbe in začeli z aktivnostmi za njeno nevtralizacijo in odstranitev.

V nedeljo bodo na območju najdbe izvedli evakuacijo ljudi 

Od leta 2019 gre že za četrto neeksplodirano bombo, je spomnil mariborski podžupan Samo Peter Medved. 

Bombo bodo odstranili v nedeljo v dopoldanskem času, ko se bo izvedla tudi evakuacija ljudi, je dodal. V tem času bo zaprta tudi železniška proga. 

»Predvsem je pomembno, da se prebivalci, ki so v tem pasu, v katerem se bo neeksplodirano ubojno sredstvo odstranjevalo, dosledno držijo predpisanih navodil,« je povedal. 

Bombo odkrili čisto slučajno, podžupan pred gradnjo priporoča raziskave

Podžupan ob tem izpostavlja, da je vesel, da je mestni svet jeseni sprejel odlok o varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami v Mestni občini Maribor. 

Na osnovi analize tveganja je bila izdelana karta in to območje spada v območje, na katerem so evidentirana potencialna neeksplodirana ubojna sredstva. 

Odlok priporoča vsem, ki gradijo, da se predhodno odločijo za izvedbo raziskav. »V tem primeru žal ni bilo tako, bomba je bila najdena čisto slučajno. Na srečo do zdaj ni bilo posledic,« dodaja podžupan. 

Kot pravi Medved, bi bil sam vesel, da bi bile predhodne raziskave obveza, a razume pomislek tistih, ki jih skrbi povečan strošek pri sami gradnji. 

Vir: Državna enota za varstvo pred NUS

Evakuirali bodo stanovalce v 300-metrskem pasu okoli bombe

Igor Boh iz državne enote civilne zaščite za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi je povedal, da potekajo priprave. Do nedelje ob 12. uri, ko naj bi se pričeli postopki onesposabljanja bombe, bodo izvedena pripravljalna dela in pripravljen podroben načrt. 

Boh predvideva, da bo intervencija zaključena do 15. ure. Evakuirani bodo vsi stanovalci v 300-metrskem pasu, evakuacijo bodo izvedli pripadniki gasilskih enot.

V 600-metrskem pasu omejitev gibanja

V 300-metrskem pasu bodo evakuirani vsi prebivalci, v 600-metrskem pasu pa bo omejitev gibanja.

To pomeni, da bodo lahko ljudje v svojih stanovanjih, ne bo pa se možno gibati na prostem. Boh upa, da bodo prebivalci imeli posluh, in da bo evakuacija potekala brez težav. 

Občanom, ki so znotraj 300-metrskega pasu, svetuje, da se odpravijo kam na izlet ali na obisk k sorodnikom, prijateljem. Za tiste, ki ne bodo imeli kje biti v času intervencije, bo na voljo prostor v kakšni šoli, telovadnici, je še dejal Boh.

Koliko prebivalcev bo treba evakuirati, zaenkrat še ni znano

Vodja intervencije Darko Zonič je povedal, da gre za klasično 250-kilogramsko letalsko bombo. Če bo šlo vse po sreči bodo do nedelje izkopali jamo, globoko približno 10 metrov. Tja bodo nato zakopali ubojno sredstvo. 

Ocenjuje, da imajo petdeset odstotkov možnosti, da jim uspe. Pravi, da so vžigalniki na bombi videti v dobrem stanju, zato upa, da jim jih bo uspelo odviti. V primeru, to ne bo mogoče, sledi naslednja faza, to je uničenje s kumulativnim trakom.

300-metrski pas za evakuacijo so določili, ker bi naj tako daleč bi v primeru eksplozije leteli razni delci.

Koliko prebivalcev bo treba evakuirati, zaenkrat še ni znano. V naslednjih dneh bodo pristojne službe ugotovile, za kakšno število prebivalcev gre. 

Starejše novice