Kako na Ljubljanski grad? Peš, z vzpenjačo ali pa kar z vlakcem! Vir: MOL.
Profile picture for user rebeka krasovec Uredništvo Ljubljanainfo [email protected]
Ustvarjeno dne
Sre, 14.10.2020 10:32
Skok na Ljubljanski grad je vedno dobra ideja! Na grajski hrib sredi mesta se lahko povzpnete kar peš, po kateri izmed urejenih pešpoti. Če vam hoja v hrib ni blizu pa je tukaj še tirna vzpenjača ali pa vožnja z vlakcem Urban.

Na Ljubljanski grad vodi več pešpoti
 

Vir: MOL.

Po Rebri

Po ozki ulici imenovani Reber, se med hišami stopničasto vije pot na grad. Pot vodi naprej po Mačji stezi, po kateri po nekaj minutah dosežemo obzidje Ljubljanskega gradu. 

Po Ulici na Grad

Mimo cerkve sv. Florijana na grad vodi istoimenska Ulica na grad. Na koncu te ulice lahko zavijemo na Osojno pot ali Osojno stezo, kjer v senci dreves po desetih minutah hoje dosežemo vhod na grad. 

Mimo Stolbe

Pot vodi mimo Streliške ulice na Lončarsko stezo in nato na ulico Na stolbi. Po gozdni poti v desetih minutah pridemo do grajskega dvorišča. 

Študentska pot

Sprehod začnemo na osrednji ljubljanski tržnici na Vodnikovem trgu, kjer zavijemo v Študentsko ulico, ki se vzpenja proti grajskemu griču. Po kratki, a precej strmi poti lahko vmes občudujemo hiše Stare Ljubljane. 

Vir: Instagram.

Na Ljubljanski grad s tirno vzpenjačo

Prvič so se obiskovalci na Ljubljanski grad s tirno vzpenjačo lahko odpeljali konec leta 2006. Od takrat je vzpenjača na Grajski grič prepeljala že več kot 4,6 milijona obiskovalcev. Z izgradnjo vzpenjače so Grajski grič močno razbremenili avtomobilskega prometa. 

Vir: MOL.

V 13 letih, odkar na Ljubljanski grad vozi vzpenjača, je bilo v zrak izpuščenih za okoli 460 ton manj ogljikovega dioksida. 
 

Na Ljubljanski grad kar v vlakcem Urban

Na grad vozi tudi turistični vlakec Urban, ki na svoji krožni poti obišče največ znamenitosti mesta. Pot začne v bližini Mestne hiše, se povzpne na Ljubljanski grad, pelje ob nabrežjih Ljubljanice in se preko Trnovskega pristana skozi središče Ljubljane, mimo Opere, Moderne galerije in Prešernovega trga in Tromostovja vrne na izhodiščno točko.
 

Vir: MOL.
Preberite še

Starejše novice