Slika je simbolična.
Ustvarjeno dne
Čet, 8.4.2021 06:06
Na območju gorovja Vtáčnik na Slovaškem so uspešno ulovili še eno risinjo za preselitev, ki se bo sonarodnjakinji pridružila na poti na Gorenjsko. Letos so tako skupaj ujeli že pet risov za preselitev na Gorenjsko.

Letošnje leto je za projekt LIFE Lynx zelo uspešno leto ulova risov. Po treh risih, že ujetih za preselitev, sta bili ekipi iz Romunije in Slovaške v začetku marca znova uspešni. Najprej je ekipa v Romuniji ujela še enega risjega samca, slovaška ekipa pa je le nekaj dni kasneje sporočila, da so ulovili samico.

Najnovejša novica prihaja zopet s Slovaške: na območju gorovja Vtáčnik so uspešno ulovili še eno risinjo za preselitev.

Risji samec

Samec je star približno dve leti, tehta približno 19 kilogramov in je v dobrem zdravstvenem stanju. Ujet je bil na območju državnega lovišča v okrožju Neamt (gorovje Tarcău), s katerim upravlja RNP Romsilva. To je prvi ris, ujet v na tem območju od začetka projekta.

Lovec, zadolžen za upravljanje tega območja, je v lanski sezoni predlagal dve mesti za odlov, ki so jih nato spremljali s pomočjo avtomatskih kamer. Po štirimesečnem spremljanju območja so zbrali 14 videoposnetkov risov in potrdili prisotnost vsaj dveh risov, kar kaže na to, da sta predlagani lokaciji zares dobri za odlov risov.

Foto: spletna stran LIFE Lynx/Radu Sandu, ACDB

Risja samica

Slovaška ekipa LIFE Lynx je v sodelovanju s Slovaškim zavodom za gozdove – Lesy SR (gozdarsko podjetje Rimavská Sobota), Slovaškim zavodom za varstvo narave (uprava Narodnega parka Muránska planina) in loviščem Poľana uspela ujeti odraslo, tri do štiri leta staro risinjo. Po veterinarskem pregledu so jo brez zapletov prepeljali v karanteno v ZOO Bojnice.

Foto: spletna stran LIFE Lynx/Jakub Kubala

Drugi samici je ime Lenka

Druga risinja, ki so jo ujeli na Slovaškem, naj bi bila stara med pet in šest let, tehta približno 15 kilogramov in je v dobrem zdravstvenem stanju. Slovaška LIFE Lynx ekipa jo je poimenovala Lenka.

Po opravljeni karanteni bo skupaj s prvo premeščena na Gorenjsko.

Foto: spletna stran LIFE Lynx/Branislav Tám

Na Gorenjsko se tako seli skupno pet risov

V skladu z načrtom preselitev risov v letu 2021 bosta obe samici, ujeti na Slovaškem, preseljeni v Slovenijo, samec pa bo šel na Hrvaško.

Skupno imajo tako ujetih pet risov za preselitev na Gorenjsko.

Starejše novice