Prvi dan julija smo na sprehodu po mestu opazili več turistov kot prejšnje dni.
Profile picture for user ljinfo Uredništvo Ljubljanainfo [email protected]
Ustvarjeno dne
Sre, 1.7.2020 11:33
Na Ljubljanskih ulicah je opaziti vedno več ljudi in počasi se vračajo tudi turisti. Danes se z veličastno himno združene Evrope, Beethovnovo 9. simfonijo, slavnostno odpira že 68. Ljubljana Festival.

Kaj pa pravijo številke? Po statistiki TIC Ljubljana je včeraj v Ljubljani prenočilo 494 gostov, od tega 400 tujih in 94 domačih. Prejšnji teden so bile številke še višje, pove Nina Kosin s TIC Ljubljana: "Zadnjo junijsko soboto je v Ljubljani prenočilo 615 tujih in 152 domačih gostov. Zagotvo se turisti počasi vračajo v Ljubljano."

Glede na trenutno situacijo na TIC Ljubljana o številkah za mesec julij še ne želijo ugibati. "Vse je odvisno od ukrepov, ki jih sprejemajo države, od zapiranja meja, uvedbe karantene in letalskih povezav," dodaja Kosinova.

Kako je epidemija odgnala turiste

Po podatkih Statističnega urada je v prvih petih mesecih preteklega leta v Ljubljani prenočilo skoraj 700.000 ljudi. Podatki za letošnje leto pa kažejo, da je vključno z mesecem majem v Ljubljani prenočišče poiskalo nekaj manj kot 250.000 ljudi. 

Turistični ogled vsebuje obvezen postanek pred Mestno hišo oziroma Magistratom ali Rotovžem. Stavba je bila zgrajena konec 15. stoletja, današnja podoba pa je stara natanko 300 let.
Tudi lokali in restavracije ob Ljubljanici se polnijo s turisti.
Gostinci vabijo, hit letošnjega poletja je sladoled, ponudba hrane in pijače je tudi po koroni na zavidljivi ravni.
Priljubljena tirna vzpenjača na Ljubljanski grad bo kmalu prepeljala petmilijontega potnika. Priljubljena ni le med turisti, nad njo so navdušeni še zlasti otroci.
Senca se prileže v teh poletnih temperaturah. Pa čeprav je na Prešernovem trgu ni ravno v izobilju.

Starejše novice