Foto: Pexels
Ustvarjeno dne
Ned, 27.6.2021 07:42
Kaj imajo skupnega pevci, igralci, govorniki, športniki, pljučni bolniki in osebe, ki so preboleli bolezen covid-19? Vsi pri svojem delu ali zdravljenju potrebujejo optimalno dihanje.

Dihalna koordinacija je masaži podobna tehnika, ki vključuje dihalne vaje za boljšo kakovost dihanja in glasu, za umirjanje živčnega sistema, odlične športne rezultate, zelo učinkovita je tudi kot komplementarna pomoč pri nekaterih pljučnih obolenjih ter izboljša stanje po preboleli bolezni covid-19. V Ljubljani jo izvaja pevka skupine Fake Orchestra in certificirana trenerka MDH dihalne koordinacije Ana Vipotnik, s katero smo se pogovarjali, kako najbolje telo oskrbeti s kisikom.

Z dihanjem do razstrupljanja telesa

Ste vedeli, da na dihanje vplivajo številne mišične skupine? Z metodo dihalne koordinacije lahko uravnovesimo delovanja teh mišičnih skupin, telo oskrbimo s kisikom, v takem stanju se telo učinkoviteje razstruplja, kar vpliva na kakovost življenja. Ana Vipotnik pojasni, da tehnike dihalne koordinacije izjemno koristijo pevcem, igralcem, govorcem, učiteljem in vsem, ki pri svojem delu uporabljajo glas. 

»Ob vzpostavljanju dihalne koordinacije se naučijo uporabljati tudi majhen in enakomeren tok zraka, ki je prvi pogoj za zdravje glasilk. Športniki potrebujejo optimalno preskrbo s kisikom, ki vpliva na učinkovito rabo energije in vodi do boljših rezultatov,« pove trenerka.

»Metoda je primerna tudi za poslovneže, saj učenje dihalnih tehnik pomaga obvladovati stresne situacije. Tudi za osebe z blažjimi psihičnimi težavami je dihanje dostopno orodje za umirjanje živčnega sistema. Kot komplementarna pomoč, ob sicer tradicionalnem zdravljenju, učinkovito pomaga tudi ob poškodbi glasilk in pljučnih obolenjih.«
- Ana Vipotnik

Foto: Jan Hauschen

Okrevanje po prebolelem covidu-19

Veliko mlajših in starejših oseb, ki so prebolele covid-19, opaža precej krajšo sapo in večjo zadihanostjo. V teh primerih sogovornica svetuje metodo dihalne koordinacije, s katero podaljšamo izdih in zmanjšujemo napetosti v telesu, ki so pogosto lahko tudi posledica silovitega kašljanja. Pri propadlem pljučnem tkivu se navadno usmerimo v rahlo gibanje hrbtega dela prsnega koša, kjer je večina pljučnega tkiva. 

Optimalno dihanje je temelj za odlične športne rezultate

Pri dihanju in športu je pomembno, da ne obremenjujemo pomožnih dihalnih mišice, kot so vratne mišice ter nekatere mišice ramenskega obroča. Ana Vipotnik svetuje naj ramena med tekom visijo in jih ne dvigujemo v ušesom, saj ori prekomernem obremenjevanju drugih mišic pride do preusmeritev krvi v druge dele telesa. Pri tekačih, na primer, gre tako več krvi, bogate s kisikom, v pomožne dihalne mišice namesto v noge, kar vpliva na rezultat.  

»Pomembno je tako imenovano horizontalno dihanje, ki se nanaša na dihanje v spodnjem delu prsnega koše - spredaj, zadaj in ob staneh. Prepona je pripeta okoli spodnjega dela reber in takšno dihanje zagotavalja optimalno izmenjavo plinov, regeneracija po tekmi ali treningu pa je veliko hitrejša.«
- Ana Vipotnik

Foto: Jan Hauschen

Starejše novice