Profile picture for user zalastritof Zala Štritof
Ustvarjeno dne
Čet, 29.7.2021 06:54
Na razpisu za oddajo postelj v novih stanovanjskih prostorih za mlade so v prvem izboru obravnavali 77 prijav. Razpoložljivih postelj je za približno sto mladih več.

Junija so v prestolnici odprli objekt Skupnost za mlade Gerbičeva, namenjen reševanju pereče stanovanjske problematike mladih. 

V okviru prvega javnega razpisa za oddajo postelj v novem objektu je Stanovanjski sklad Republike Slovenije v času od 22. junija do 12. julija obravnaval 77 prijav. Razpoložljivih postelj je skupno 171.

Oddanih 53 stanovanj, na stanovanjskem skladu zadovoljni

Od 77 oddanih prijav je bilo 62 prijavljenim mladim ugodeno. Skupno je bilo na prvem izboru oddanih 53 bivalnih enot, so za Ljubljanainfo povedali na stanovanjskem skladu.

»S številom prijav smo zadovoljni, njihovo število je pričakovano glede na dejstvo, da gre za pilotni projekt in poletni čas razpisa ter glede na to, da je trenutna situacija zaradi covid še vedno negotova,« so ob tem izpostavili. 

Največ interesa za enoposteljne sobe

Na voljo za najem so le še dvoposteljne in triposteljne sobe. Največ zanimanja je bilo za enoposteljne sobe, od 43 razpoložljivih trenutno prosta ni nobena več.

Sobe, ki so še proste, so cenovno ugodnejše, zato na skladu pravijo: »Prijave zanje pričakujemo v jesenskem času, ko se bo zaradi vpisa na fakultete zanimanje povečalo. Verjamemo, da bodo mladi prepoznali edinstvenost in prednosti tega projekta in bo jeseni polno zaživel ter s tem izpolnil cilj stanovanjskega sklada, da pomaga mladim k osamosvojitvi.«

Sobi s tremi posteljami sta v objektu le dve, takšnih, namenjenih bivanju dveh oseb, je 52.

Dvanajst stanovanj v objektu na Gerbičevi je namenjenih gibalno oviranim osebam, v prvem izboru je zanimanje za te sobe izrazila ena oseba. 

Koliko znaša mesečna najemnina?

Mesečna najemnina za enoposteljno stanovanje znaša 250 evrov na mesec, stroški 40 evrov.

Za bivanje v dvoposteljni sobi bodo mladi na mesec odšteli 160 evrov in 30 evrov za stroške. 

Najem postelje v bivalni enoti za tri osebe mesečno znaša 150 evrov, stroški 30 evrov na osebo.

»V znesku najemnine najemnik plačuje tudi uporabnino za opremo glede na opremljenost posamezne bivalne enote. V stroške so všteti vsi stroški, tako individualni kot skupni obratovalni stroški,« so za Ljubljanainfo povedali na skladu.

Z najemom bivalne enote oziroma postelje je najemnikom na voljo tudi souporaba skupnih prostorov skupnosti: skupne kuhinje in jedilnice, coworking prostora, sejne sobe in pralnice.

Varščina v višini treh mesečnih najemnin

Bodoči najemniki bodo morali plačati varščino, in sicer v višini treh mesečnih najemnin

Naslednji krog zbiranja prijav za proste bivalne enote oziroma postelje bo od 16. avgusta do vključno 6. septembra, naslednji izbor najemnikov bo 16. septembra.

Razpis ostaja odprt do zasedenosti vseh prostih mest.

Starejše novice