Foto: Facebook profil ZaMestoPoDveh
Profile picture for user zalastritof Zala Štritof
Ustvarjeno dne
Čet, 15.7.2021 06:37
Mnogim se zdi, da se ob prenovi cest prevečkrat pozablja na pomen in pozitivni učinek dreves v mestih. Kako odgovarjajo na občini?

Ob prenovi Dunajske ceste v prestolnici so na to, da je dreves ob tej cesti premalo, opozarjali v civilni iniciativi ZaMestoPoDveh

Hkrati so poudarili, da bodo poletja v Ljubljani vse bolj vroča, čakanje na avtobus ali vožnja po cestah brez senc dreves pa vse bolj nevzdržna.

V prvem planu trajnostna mobilnost

Na ljubljanski občini so za Ljubljanainfo izpostavili, da so vedno pozorni na zeleno infrastrukturo in da se zavedajo njenega pomena za mesto. Pri načrtovanju in prenovi mestnih vpadnic pa so prednostno sledili načelom trajnostne mobilnosti in v ospredje postavili ureditev kolesarskih in peš površin.

»Je pa potrebno pri načrtovanju zasaditev dreves upoštevati več dejavnikov (na primer prostor in njegove značilnosti, rastne pogoje za rastline, primernost posamezne vrste zelenja za izbrano okolje, preglednost in prometne razmere oziroma druge dogodke v okolici, druge okoliščine),« so poudarili na občinskem oddelku za urejanje prostora.

Za nova drevesa na Dunajski cesti »ni dovolj prostora«

Na Tržaški cesti je po navedbah občine ustreznega prostora za zasaditev dreves veliko več kot ob Dunajski cesti, izkoristili pa so lahko tudi že obstoječi zeleni pas ob cestišču, zato so tam lahko zasadili več dreves.

»Na Dunajski cesti obstoječa pozidava ne omogoča širjenja vozišča, zato tudi ni prostora za ureditev zelenic oziroma posaditev novih dreves. Kljub temu smo, kjer je bilo to mogoče (na primer pri Florjančkovem hramu), zasadili nekaj novih dreves,« so izpostavili.

Nekatera zasajena drevesa ustrezne sence ne bodo zagotavljala

V okviru projekta Vroče točke so leta 2020 pod okriljem kulturnega društva Prostorož opozorili na najbolj vroče točke v Ljubljani, so opozorili na točke, kjer vročino najbolj občutijo pešci in kolesarji. 

Med tistimi najbolj vročimi so: območje ljubljanske železniške postaje, kliničnega centra, okolica Pivovarne Union, Kotnikova in območje med Ajdovščino in Nazorjevo.

Raziskavo so avtorji predstavili tudi ljubljanski mestni občini, ki pa rešitve za problem še nima.

V Prostorožu so izpostavili tudi, da je občina ob Celovški cesti, ki je ena od problematičnih vročih točk, sicer zasadili 50 novih dreves, a zasajena vrsta ne bo imela dovolj goste in široke krošnje, da bi zagotavljala ustrezno senco.

Občina izpostavlja idejo o zelenem mestu

Na občini so izpostavili, da si so od leta 2006 izvedli več kot dva tisoč projektov, v okviru katerih si prizadevajo, da bi bilo življenje meščanov kakovostno in da bi živeli v čistem, urejenem in zelenem mestu

Tri četrtine površine Ljubljane pokrivajo gozdovi, parki in travniki. Izpostavili so še, da v Ljubljani letno zasadijo od 300 do 600 novih dreves.

Starejše novice