Profile picture for user oglasniprispevek Oglasni prispevek
Ustvarjeno dne
Sre, 6.7.2022 11:48
Če uporabljate pametni telefon, potem je vaša najhujša nočna mora to, da bi telefon padel na tla in se razbil.

No, lahko bi padel tudi z mostu v reko, ampak pustimo za hip druge nesreče ob strani in se osredotočimo na to, kaj lahko storimo, da preprečimo poškodbe telefona ob srečanju z asfaltom.

Ovitek za telefon

Skoraj zagotovo imate ovitek za telefon, kajne? Ovitki so na voljo v različnih oblikah, barvah in materialih ter prinašajo različne stopnje zaščite. Postali so pomemben del našega življenja in zato je ponudba na trgu prav zares osupljiva.

  
 

Tukaj je nekaj razlogov, zakaj je dobro imeti ovitek za telefon:

  • Oprijem - hrbti telefonskih ohišij so narejeni iz stekla, gladke kovine ali plastike in zato te naprave prav rade bežijo iz rok. Ovitki pa po drugi strani dajejo več oprijema, zato je manjša verjetnost, da bomo svojo dragoceno napravo kar tako spustili iz rok.
  • Zaščita pred udarci - ne glede na to, kako zelo pazimo na svoj telefon, je skoraj nemogoče, da nam ne bi vsaj enkrat padel na tla. Zato so tu ovitki. Nekateri zaščitijo le hrbet telefona in njegove robove, spet drugi so namenjeni tudi zaščiti stekla. Za tiste najbolj nerodne pa so tu ovitki, v katere telefon privijačimo, in ne prepuščajo niti prahu niti vode. Poleg tega pa ščitijo telefon pred močnimi udarci. Glede na svoje želje in potrebe lahko tako hitro najdemo ovitek, ki bo poskrbel za pravo raven varnosti, hkrati pa bo lep tudi na pogled.
  • Personalizacija - ovitki so, kot rečeno, postali pravi modni dodatki. Zato podjetja, ki jih izdelujejo, kar tekmujejo, kdo bo ustvaril lepši ovitek in kdo lahko ponudi nekaj, česar drugi nimajo. Tako si lahko omislite povsem personaliziran dizajn, hkrati pa so ovitki postali močno marketinško orožje, saj nekateri radi pokažejo svojo pripadnost določeni znamki tudi na tak način. Ovitki po naročilu so tako pravi hit.

Večjo zaščito od ovitka lahko pričakujemo pri debelejšem in bolj prožnem materialu. Krhka plastika  se bo zlomila in sila udarca bo prišla do telefona, medtem ko mehkejši materiali silo absorbirajo.

Gumijasti ali TPU vogali in robovi so pravzaprav tisto, kar najbolj pomaga. Celo bolj kot ogljikova vlakna, čeravno slovijo kot neuničljiva.

Zaščitno steklo za telefon

Za razliko od ovitkov je zaščitno steklo za telefon namenjeno zgolj temu: zaščiti zaslona. Govorimo o prozornih plasteh stekla ali umetne mase, ki se namestijo na sprednji del telefona.

Najprej poglejmo plastične zaščite stekla. Gre za praktično neviden film, ki se tesno prilega ekranu, njegova naloga pa je, da preprečuje praske. Če telefon pade na tla, taka zaščita ne bo preprečila razpok.

Zaščita iz kaljenega stekla je nekoliko debelejša in lahko prepreči, da bi zaslon počil. Se pa lahko zgodi, da se zaradi predebelega ekrana telefon več ne bo stlačil v ustrezen ovitek. Kot drugo se lahko zgodi, da bi steklo vplivalo na odzivnost samega zaslona pri brskanju ali pri prepoznavanju prstnega odtisa. 

Zaščito stekla lahko primerjamo glede na njegovo trdoto. To merimo z Mohovo lestvico trdote z enotami od 1 do 10, kjer je 10 primerljivo s trdoto diamanta. Steklo se običajno nahaja med stopnjama 6 in 9. 
 

Če na zaščiti za telefon vidite oznako 9H, to pomeni, da tako površino poškoduje šele svinčnik trdote 9H. Ta lestvica pa ne pomeni, da je steklo odporno na padce, niti ne pove, koliko je material fleksibilen – kar pa je oboje pri zaščiti telefona zelo pomembno. Zato trdota stekla ni edino merilo za kakovost zaščite.

Zaščitna stekla imajo lahko še nekaj dodatnih funkcij. Določene zaščite namreč varujejo pred nepooblaščenimi pogledi. Na zaslon je v takem primeru mogoče gledati le pod določenim kotom, kar nekoliko poveča vašo zasebnost.

Spet druga stekla lahko zmanjšajo sončni odblesk, kar poleti pride zelo prav, saj je mnoge telefone na sončni svetlobi kar težko uporabljati.

Kaj naj izberem? Ovitek ali zaščito za steklo?

Odločitev za ovitek ali zaščitno steklo naj temelji na tem, kakšno stopnjo zaščite telefona potrebujete. Dostojen ovitek je običajno povsem zadovoljiva zaščita za večino situacij, saj ojačani robovi in vogali običajno preprečijo, da bi se ekran sploh dotaknil tal. Če se vam zdi, da je zaslon še posebej izpostavljen, telefonu vsekakor dodajte še zaščito stekla.

Glede na to, da so telefoni običajno prav lepo oblikovani in bi poleg vsega še radi pokazali logotip proizvajalca, potem poiščite čim bolj prozoren tanek ovitek ali skin. Običajno so taki narejeni iz silikona in poleg zaščite dobro pokažejo, kaj imate v rokah.
 

Starejše novice