Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Sob, 23.10.2021 13:55
Špela Kumer pod imenom Zbiralka zakladov pravi, da že od nekaj zbira kakšne kamenčke s plaže, skodelice in vse, kar v svojem življenju smatra kot zaklad. Ker vse, kar zbira, tudi skrbno izbere, je prišla do imena Zbiralka zakladov, a tokrat za oblačila.

»Verjamem, da praktično skoraj ne bi več rabili kupovati novih oblačil, če bi tista, ki jih imamo v omarah le primerno razporedili. Gre za to, da želim ženskam na eni strani ponuditi mesto, kamor lahko prinesejo vsa svoja oblačila, ki jih več ne potrebujejo, na drugi strani pa jim želim omogočiti tudi to, da iz moje zbirke vzamejo kaj zase,« pravi Špela Kumer, Zbiralka zakladov.

Vsa oblačila, ki jih dobi, skrbno pregleda, izmed vseh izbere le najbolj kakovostna in najlepša.

Rabljena oblačila že od nekdaj smatra za zaklade in pravi, da tudi sama je z izmenjavo oblačil dobila vsa svoja najlepša oblačila. Ker je to želela omogočiti tudi drugim, je ponudila, da pri njej izbirajo med samimi top oblačili. 

Prav tako pa s tem pomaga upočasnjevati hitro modo, spreminjati potrošniške navade in prihraniti nekaj denarja. Kot enega izmed razlogov, zakaj sodelovati v izmenjavi oblačil in nakupovanju rabljenih oblačil, pa je izpostavila tudi odgovornosti do naravnega okolja.

Začetki Zbiralke zakladov

Dobro leto se ukvarja s projektom, ki je nastal kot posledica izmenjave oblačil.

»Vsaj pet let si že izmenjujem oblačila s prijateljicami in na tak način sem dobila neverjetne zaklade. Prav vsak dan sem oblečena v rabljena oblačila, čeprav to malokdo ve. Odkar tovrstno izmenjavo oblačil omogočam tudi drugim, pa jim hkrati poskušam pokazati še to, da rabljena oblačila niso smešna, siromašna ali slaba. Namesto iz trgovine jih pač vzameš iz prijateljičine omare,« je jasna.

Ali gre le za izmenjavo oblačil ali za prodajo rabljenih oblačil?

Ali gre le za izmenjavo oblačil ali za prodajo rabljenih oblačil, Špela pravi, da gre za oboje: »Oblačilom, ki jih izberem za svojo zakladnico, poskušam najti nove lastnice. Zato se v njih vedno poslikam (ali pa to zame storijo druga dekleta, če gre za drugačno konfekcijsko številko od moje), seveda, pa nato tem oblačilom določim simbolično ceno. Vendar pa ženski, ki mi je dala oblačila, ki sem jih izbrala za prodajo, v zameno za njena oblačila dam tudi nekak 'dobropis'.«

Od prodajne vrednosti posameznega oblačila dobi 20 odstotkov, za ta znesek pa si lahko v zameno izbere kaj iz njene zakladnice.

Oblačila pogosto kar sama pride iskat, tako da imajo sodelujoče še manj dela s tem. S tem pa poskrbi tudi za to, da gre čim manj oblačil stran. Tista oblačila, ki so potrebna popravil, nese k šivilji iz Maribora, nekatera, ki imajo poseben vzorec, pa odnese k ustvarjalki nakita Fabrica iz Ljubljane.

Njenemu krogu pa se je pridružilo tudi dekle iz Izole, ki iz rabljenih oblačil ustvarja nova. 

Dobro se z dobrim vrača, pravi Špela in pojasni: »Včasih je kar precej dela s temi oblačili, ki jih podarim, saj jih enako kot ostala pakiram in odnašam na pošto, ampak potem mi punce pošljejo sladke zahvale ali svoje slike v teh oblačilih in ko vidim, kako so jih razveselila, je trud takoj poplačan!«  

Starejše novice