Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Čet, 30.3.2023 18:24
Verniki župnije Turnišče so škofa večkrat prosili za srečanje, a jih ta ni želel sprejeti. Zdaj so zbrali 2440 podpisov nestrinjanja z odločitvijo o odhodu patrov minoritov in jih poslali samemu vrhu slovenske cerkve.

Po tem, ko je škof murskosoboške škofije Peter Štumpf prejšnji teden uradno sporočil, da patri minoriti, ki od leta 2015 vodijo župnijo Turnišče, iz te župnije odhajajo, se verniki iz vasi Turnišče, Renkovci, Gomilica, Nedelica, Lipa in Brezovica, ne morejo sprijazniti z odločitvijo škofije.

Odhod patrov minoritov iz Turnišča tudi za škofa težek in boleč

Uradni razlog za odhod minoritov je pomanjkanje patrov minoritov, ki naj ne bi bili več zmožni zagotoviti treh patrov za Turnišče, kar je tudi najmanjše možno število bratov v samostanu. 

»Odhod patrov minoritov iz župnije Turnišče je zame in za mnoge zelo težek in boleč,« je nato še zapisal škof Peter Štumpf.

Murskosoboški škof je v svojem zapisu omenil tudi vso 'gnojnico, ki se poliva' po njem tudi zaradi razmer v turniški škofiji, a ob tem opozoril, da se pri vsem tem najbolj omadežuje osebnost Boga, nebeške Matere Marije in romarsko svetišče.

Škof ni želel sprejeti turniških vernikov

Župljani Župnije Turnišče pa se s pisnim pojasnilom škofa nikakor niso sprijaznili.

»V dobri veri in upanju, da je pogovor prava pot, smo večkrat uradno prosili za srečanje z Vami, a nas žal niste sprejeli,« so zapisali v odprtem pismu, ki so ga naslovili na škofa in ga poslali še Slovenski škofovski konferenci, Apostolski nunciaturi, provincialnemu ministru minoritov in Župnijskemu uradu Turnišče.

Brez posluha župljanom in slehernega iskanja kompromisov

V pismu, ki so mu priložili kar 2440 originalnih podpisov nestrinjanja z odločitvijo o odhodu patrov minoritov, so med drugim zapisali, da težko razumejo in sprejmejo, kako je škof pustil patrom minoritom odidi.

»Ne moremo se sprijazniti s tem, da ste, brez priznanja in posluha župljanom, da razumete, sprejemate naša stališča, naše poglede, pričakovanja in nenazadnje tudi želje, brez slehernega iskanja možnosti, kompromisov, pod posrednimi ali neposrednimi pritiski odstopili od pogodbe,« so zapisali župljani turniške župnije.

Dokončna odločitev le dva dni po podani prošnji

Podpisane župljane moti predvsem kratek čas odločanja o odhodu patrov minoritov. Škofija je namreč prošnjo provincialnega ministra prejela 20. marca 2023, dan za tem se je o nameri seznanil Župnijsko pastoralni svet Župnije Turnišče, nato pa je že 22. marca 2023 škof podal uradno izjavo za javnost z dokončno odločitvijo.

To je po mnenju turniških faranov ponižujoče.

Odprto pismo župljanov Župnije Turnišče, ki se zaključuje s pozivom, da se odgovorni dogovorijo v največjo dobrobit turniških vernikov in romarjev, da ne nastane še večja duhovna škoda, ampak ostane vera »živa« še naprej, objavljamo v celoti:

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice