Foto: Facebook Javno podjetje Voka Snago
Profile picture for user Nika Vajnhandl Nika Vajnhandl
Ustvarjeno dne
Pon, 29.11.2021 16:31
Danes so razglasili ljubljansko drevo leta 2021.

Ob mednarodnemu dnevu, ko obeležujemo prizadevanja ljudi, ki skrbijo za drevesa v mestih, je ljubljanski podžupan Janez Koželj razglasil drevo leta 2021.

Meščanke in meščani ste v spletnem glasovanju namenili največ glasov kavkaškem krilatemu oreškarju, ki stoji na križišču Linhartove, Knobleharjeve in Fabianijeve ulice.

Odločitev prepuščena meščanom

Poleti je Mestna občina Ljubljana prejela 32 predlogov meščank in meščanov za drevo leta.

Med njimi je komisija izbrala sedem finalistov, končno odločitev o izboru drevesa leta 2021 pa je občina prepustila meščankam in meščanom, ki so svoje glasove oddali v spletni anketi.

Kavkaški krilati oreškar je prejel 315 oziroma dobrih 23 odstotkov oddanih glasov (vseh je bilo 1.337) in je tako za eno leto postal glasnik pomembnosti skrbi za drevesa v mestu.

Drevo je bilo v preteklosti nepravilno vzdrževano

Kavkaškemu krilatemu oreškarju bi lahko rekli »borec«. To dvodebelno drevo, ki je visoko okoli 15 metrov in ima obseg enega debla dobra dva metra, je bilo v preteklosti nepravilno vzdrževano.

Bilo je 'obglavljeno', kar drevo oslabi in povzroči bujno rast stranskih poganjkov, hkrati pa je zaradi velikih odprtih delov omogočen hitrejši vdor patogenih organizmov in s tem večja možnost hitrejšega propada drevesa.

Takšno obrezovanje lahko škoduje zdravju dreves, posledično pa to veča tveganje za njihovo neposredno okolico v prihodnosti.

Vseeno pa to drevo za enkrat uspešno prerašča poškodbe, ki so posledica nepravilne nege.

»Drevo naj nosi sporočilo, da pri izbiri drevesa pazimo, katera vrsta je primerna za kateri prostor, ter v primeru, da izberemo vrsto, ki v končni velikosti raste širše, kot ima drevo na razpolago prostora, preverimo, ali je možno drevesu s pravočasno rezjo omejiti rast, ne pa je s tem ohromiti. Predvsem pa poudarjamo, da 'obglavljanje' dreves ni sprejemljivo,« je izpostavila Pirnatova.

Starost drevesa ni znana

Podžupan Koželj pa je dodal: »To drevo je posebno, ker se je kljub obglavljanju in nepravilni negi v preteklosti znalo prilagoditi, in sicer tako, da je dobilo drugačno krošnjo, kot je značilno za to obliko dreves - krošnjo kroglaste oblike, ki zdaj opravlja tudi estetsko funkcijo. To drevo imajo otroci in tukajšnji sosedje radi, kljub njegovi težki usodi. In to je pomembno, kajti če imaš nekaj rad, potem za to skrbiš.«

Natančna starost tega drevesa ni znana oziroma je ni mogoče določiti na podlagi vizualne ocene. Predvidoma je drevo staro kot okoliški objekti, ki so bili zgrajeni v šestdesetih letih prejšnjega stoletja. Zanj so verjetno doslej skrbeli občani v neposredni okolici.

To je praznik dreves

»Ta dogodek je svečanost in hkrati tudi praznik. Čeprav pravimo, da obeležujemo prizadevanja ljudi, ki skrbijo za drevesa v mestih, to ni naš praznik, to je praznik dreves," je ob razglasitvi povedal podžupan Janez Koželj.

Osnovni namen akcije drevo leta je ozaveščanje o pomenu dreves in njihovem doprinosu h kakovosti življenja v mestu. Z izborom želi ljubljanska občina spodbuditi opazovanje dreves in skrb meščank ter meščanov zanje, kajti vsak lahko s svojim odnosom do mestnih dreves prispeva k njihovi ohranitvi.

Drevesi leta 2019 in 2020

Foto: Mestna občina Ljubljana

Za prvo drevo leta so Ljubljančani leta 2019 razglasili mogočno platano, ki stoji na vogalu Streliške in Strossmayerjeve ulice in ki z 596 centimetri obsega in 33 metri višine sodi med najdebelejša drevesa te vrste v Ljubljani in Sloveniji. Hkrati spada med najstarejša drevesa v mestu.

Foto: Mestna občina Ljubljana

Spomnimo, lani je ta laskavi naziv pripadel povešavi bukvi, ki stoji na vrtu pred hišo na Vodnikovi cesti 93 in za katero vzorno skrbijo lastniki zemljišča.

Letos je ljubljanska občina zasadila že več kot 600 novih dreves

V Mestni občini Ljubljana se zavedajo izjemnega pomena dreves in si zato prizadevajo za ohranitev vsakega drevesa, če je le mogoče, sadijo pa tudi nova.

Samo letos so jih v sodelovanju z Javnim podjetjem Voka Snaga zasadili več kot 600.

Ljubljana je mednarodno priznano mesto dreves

Ljubljana je že dve leti zapored prepoznana kot mesto dreves v okviru programa Tree cities of the World. Priznanje sta Mestni občini Ljubljana podelila Fundacija Arbor Day in Organizacija združenih narodov za prehrano in kmetijstvo, ki na ta način spodbujata mesta k skrbi za svoja drevesa.

Ljubljana je tako uvrščena med 120 mest iz 63 držav s tem naslovom.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice