Slika je simbolična
Ustvarjeno dne
Pet, 5.5.2023 20:00
Zgodba tvoje knjige se bo odvijala v petek, 12. maja, ob 13. uri pri Rdečem kiosku K67, kjer bo že tretja knjižna tržnica.

Zgodba tvoje knjige se vrača v mesto s svojo knjižno tržnico, kjer bodo spodbujali domišljijo, kreativnost in trajnostno potrošnjo.

Projekt Zgodba tvoje knjige se pripravlja v partnerstvu z medijsko hišo Delo in ob podpori projekta Mladi zmaji ter je vizija skupnosti, ki spodbuja bralno kulturo in izmenjevanje literature ter zgodb, ki so zapisane v nas.

Kaj je namen projekta?

Namen projekta je ponuditi alternativno rešitev za ljubitelje knjig, ki si želijo prebirati nove literarne zaklade na okolju, ki so finančno ugodne.

Projekt širjenja literature Zgodba tvoje knjige je bil zastavljen leta 2019, z namenom da zapolni vrzel ter spodbudi in izobrazi širšo populacijo o bralni kulturi.

S povezovanjem organizacij, podjetij in knjižnic, ki delujejo na področju ustvarjanja ter širjenja literature skupaj z bralci in nebralci ustvarja skupnost, ki izmenjuje ideje, zgodbe, strast do knjig ter pozitiven pogled na svet okoli nas.

Knjižne tržnice, ki gostujejo po celotni Sloveniji

Glavni steber projekta so knjižne tržnice, ki gostujejo po celotni Sloveniji.

Obiskovalcem brezplačno ponudijo literaturo, ki jo odstopijo partnerske knjižnice ter spodbudijo izmenjavo že prebrane literature, ki osamljeno čakajo na domačih knjižnih policah. 

Vsaka tržna knjižnica je prostor za druženje, sklepanje prijateljstev in izmenjevanje zgodb.

Katere knjižnice bodo prisotne na knjižni tržnici?

  • Mestna knjižnica Ljubljana, Osrednja knjižnica Celje, Knjižnica Domžale in Medobčinska splošna knjižnica Žalec.

V skladu z vizijo trajnostne potrošnje Zgodba tvoje knjige spodbuja izmenjavo knjig, namesto nakupa novih, ter s tem prispeva k okolijski ozaveščenosti bralcev. 

Poleg izmenjave knjig bodo obiskovalci lahko uživali v glasbeni spremljavi DJ Rekordman-a in se udeležili pogovora z mladimi pisatelji in pisateljicami vključenih v projekt Mlado pero.

»Branje knjig pomaga pri izboljšanju bralne, pisne in verbalne spretnosti, spodbuja kreativnost in domišljijo ter izboljšuje koncentracijo in sposobnost razumevanja in zapomnitve informacij.

Poleg tega lahko branje knjig pomaga pri razvijanju empatije in razumevanju drugih ljudi ter razvija razmišljanje o družbenih in moralnih vprašanjih.

Študije so pokazale, da lahko branje knjig zmanjša raven stresa in tesnobe ter izboljša spanec.

Vse te koristi branja knjig lahko pomagajo mladim pri razvoju osebnosti, izobraževanju, pripravi na prihodnost in celo pri izboljšanju duševnega zdravja, zato je pomembno, da mladi preberejo več knjig in se spodbuja bralno kulturo med njimi,« pravi Luka, organizator in idejni vodja projekta.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice