Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Tor, 11.10.2022 11:07
Meščani ponovno razburjeni zaradi prisotnosti penil v reki, na mestni občini pravijo, da so vzrok intenzivne padavine.

Na mestno občino se je zopet obrnil Ljubljančan, ki je peno na Ljubljanici opazil pri zapornici na Ambroževem trgu v Ljubljani. Zanimalo ga je, od kod izvor onesnaženja.

Oddelek za zaščito in reševanje OZR je zaskrbljenega meščana obvestil o intervenciji Ekološkega laboratorija z mobilno enoto z inštituta Jožef Štefan, ki je na podlagi analize ugotovil, da je prisotnost penil v reki posledica intenzivnih padavin na področju osrednje Slovenije z Ljubljano, ki je povzročilo spiranje nesnage s tal, jaškov, jam in drugih površin preko meteornih kanalov v reko.

»Lahko pa je izvor onesnaženja tudi neposreden izpust iz proizvodne ali servisne dejavnosti (pralnice, čistilnice ipd.), kar bo težko izslediti, ker se pene pojavljajo samo ob intenzivnem mešanju vodne gladine na pregradah,« so dodali.

»Na splošno kaže penjenje v obliki svežih, lahkih, belih pen na vodni gladini na prisotnost površinsko aktivnih snovi, običajno detergentov, mehčalcev, šamponov ipd. snovi v vodi.«

Poudarjajo, da onesnaženje površinske vode s tovrstnimi penami za okolje ni problematično, ker ne povzroča zastrupitve reke s kemikalijami, pogina rib in drugih organizmov.

Moten je le izgled površine vode zaradi belih pen, ki pa se s časom razkrojijo na svetlobi in zraku. Ocenjujejo tudi, da pitna voda na črpališčih ni ogrožena, ker je onesnaženje površinsko, manjšega obsega, vodna zajetja pitne vode pa niso vezana na povodje Ljubljanice v spodnjem toku.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice