Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Pet, 26.11.2021 14:58
Obvezno cepljenje za osebe, starejše od 50 let proti covidu-19 najbolje preprečuje naslednje vale okužb, so prepričani v Gospodarski zbornici Slovenije.

»Največji izziv v tem obdobju ni virus kot tak. Največji izziv so ranljive osebe v bolnišnicah, še posebej na intenzivni negi, ki obremenjujejo zdravstveni sistem do te mere, da se drugi programi bolnišničnega zdravljenja začasno krčijo ali celo ukinjajo,« ocenjuje generalni direktor Gospodarske zbornice Slovenije Aleš Cantarutti.

Zato Gospodarska zbornica Slovenije kot najmočnejša in najvplivnejša povezava slovenskega gospodarstva poziva odločevalce, da razmislijo o uvedbi obveznega cepljenja proti covidu-19 vsaj za vse prebivalce, starejše od 50 let.

Kot družba moramo stopiti skupaj

Seveda pa je še naprej nujno dosledno spoštovanje preventivnih ukrepov, strogo preverjanje PCT pogoja ter samoomejevalno in odgovorno vedenje vsakega posameznika, so prepričani v gospodarski zbornici.

»Le če bomo kot družba stopili skupaj in vsak po svojih močeh prispevali k izboljšanju epidemioloških razmer, bodo lahko člani gospodarske zbornice, pa tudi širše gospodarstvo, v prihodnjih mesecih nemoteno poslovali. Sicer pa nas lahko doletijo tudi nove omejitve, ki bodo spodbudile rast nezadovoljstva ter bodo dodatno obremenile javne finance,« dodaja Cantarutti.

Slovenija med najslabšimi v Evropski uniji

Po razpoložljivih podatkih NIJZ je 68 odstotkov vseh pacientov, sprejetih v bolnišnico zaradi okužbe s covidom-19, necepljenih. Od cepljenih, ki so bili z okužbo sprejeti v bolnišnično oskrbo, pa je 79 odstotkov v starostni skupini nad 65 let.

Po podatkih Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni je Slovenija po stopnji polne cepljenosti odraslih še vedno med najslabšimi med državami v Evropski uniji. Zgolj Poljska, Hrvaška, Slovaška, Romunija in Bolgarijo imajo nižjo precepljenost odraslih.

Na en milijon prebivalcev je v 14-dnevnem obdobju v Sloveniji umrlo 73 oseb, kar nas po smrtnosti uvršča na 11. mesto v Evropski .

Na gospodarski zbornici pravijo, da podatki potrjujejo, kar strokovnjaki opozarjajo že nekaj mesecev.

Da cepljenje proti covidu-19 precej dobro, četudi ne povsem stoodstotno, ščiti proti hujšemu poteku bolezni, pristanku v bolnišnici in zdravljenju na enotah intenzivne nege, kar izpostavlja tudi Evropska komisija.

Razmislek o uvedbi obveznega cepljenja

Zato gospodarska zbornica »poziva odločevalce, da razmislijo o uvedbi obveznega cepljenja vseh prebivalcev in prebivalk, starejših od 50 let. Obvezno cepljenje je zakonsko že uredila Avstrija z začetkom februarja 2022.

Nemčija o tem razmišlja, Italija, Francija in nekatere druge države so obvezno cepljenje uvedla za posamezne poklicne skupine oziroma področja. Z morebitno odločitvijo za uvedbo obveznega cepljenja v določeni obliki tako Slovenija zagotovo ne bi bila niti prva niti edina v Evropi,« pojasnjuje generalni direktor gospodarske zbornice Cantarutti.

Pri tem se zaveda, da sama cepljenost povsem ne obvaruje pred okužbo, zaradi česar »je še toliko bolj pomembno, da vsi upoštevamo preventivne ukrepe, tako na delovnem mestu kot v prostem času,« dodaja Cantarutti.

Dosledno upoštevanje ukrepov

Zato generalni direktor Gospodarske zbornice Slovenije ponovno poziva člane zbornice, da dosledno upoštevajo vse preventivne ukrepe v podjetjih ter strogo nadzirajo spremljanje PCT pogoja med zaposlenimi in obiskovalci.

Samoomejevalno vedenje zmanjšuje prenose okužb, zato naj se vsi nenujni sestanki, konference, srečanja, vključno s prednovoletnimi srečanji, izvajajo z uporabo sodobnih digitalnih orodij ali pa prestavijo na čas, ko bo okužb med nami manj.

Ob tem gospodarska zbornica opozarja tudi na težavo, ki bremeni delovne procesa, namreč vštevanje časa samotestiranja zaposlenih v delovni čas. Zbornica bo predlagala, da se to ustrezno uredi z novim interventnim zakonom.

Starejše novice