Foto: Kabinet predsednika vlade
Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Tor, 13.7.2021 13:11
Premier Janez Janša je v državni zbor poslal predlog, da Mark Boris Andrijanič postane minister brez resorja, zadolžen za digitalno preobrazbo Slovenije.

Andrijančič, ki vodi strateški svet za digitalizacijo in je nedavno predstavil prvi paketov ukrepov na področju digitalizacije, bi postal nov minister brez resorja v aktualni vladi.

Kot je sporočil predsednik vlade Janez Janša, je digitalna preobrazba zahteven in strateško pomemben proces, ki terja veliko usklajevanj med resorji. Digitalizacija je tudi ena od pomembnih področij načrta za okrevanje in odpornost, iz katerega bo Slovenija prejela 1,8 milijarde evrov nepovratnih sredstev in 705 milijonov evrov posojil. 

Kdo je Mark Boris Andrijančič?

Kandidat za ministra Mark Boris Andrijančič je univerzitetno diplomirani pravnik, ki je diplomiral na Pravni fakulteti v Ljubljani, na Univerzi v Oxfordu pa je pridobil naziv Master of Public Policy (MPP). Od aprila 2021 vodi Strateški svet za digitalizacijo pri Vladi Republike Slovenije. Med leti 2016 in 2021 je bil zaposlen pri tehnološkemu podjetju Uber, kjer je bil direktor za korporativne zadeve v Srednji in Vzhodni Evropi.

Predsednik vlade ob tem predlaga, da se postopek imenovanja ministra opravi čimprej in skladno s poslovnikom državnega zbora. Andrijančič se bo tako odboru za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo predstavil in odgovarjal na vprašanja članov najpozneje v sedmih dneh od vložitve predloga. 

Že dva ministra brez resorja

Vlada ima sicer lahko poleg ministra brez resorja, pristojnega za Slovence v zamejstvu in po svetu, kar je trenutno Helena Jaklitsch, še največ dva ministra, ki pomagata predsedniku vlade pri usklajevanju dela in opravljanju njegove funkcije v okviru danih pooblastil. Minister brez resorja je že Zvone Černač, ki je pristojen za razvoj in EU kohezijsko politiko.

Starejše novice