Slika je simbolična
Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Tor, 10.5.2022 15:25
Sprejem Hrvaške v schengen bi se moral zgoditi do konca junija.

Po poročanju hrvaškega medija Večernji.hr je predsednica evropskega parlamenta Roberta Metsola povedala, da bi bilo Hrvaško potrebno hitro sprejeti v schengensko območje.

Po njenem mnenju bi bilo to potrebno urediti v času sedanjega francoskega predsedovanja Evropski uniji do 30. junija 2022.

»Vsaka blokada pri tem bi bila sramotna,« je še povedala Metsola.

Nihče ne sme blokirati Hrvaške

Metsola je dejala, da nobena država članica ne bi smela blokirati Hrvaške. 

»Odgovarjala vam bom kot političarka. Utrujena sem od pogovorov z državami, ki so leta poskušala izpolniti merila, 'in potem, ko jih izpolnijo, ni politične odločitve,'« je po poročanju hrvaškega medija še dejala Metsola.

Kot je poudarila, bi bilo škoda, da naslednjega koraka ne bi storili. Po njenem mnenju bi morala biti odločitev za vstop Hrvaške v schengen hitra.

Izpostavila je, da se države članice ne bi smele 'skrivati za tehničnimi razlogi, kjer so motivi politični razlogi'.

Ali bi lahko Slovenija blokirala dostop Hrvaški?

Kot še pišejo v Večernji.hr, se po porazu SDS na slovenskih državnozborskih volitvah ugiba, da bi lahko Slovenija, s katero ima Hrvaška nerešen ozemeljski spor, blokirala dostop Hrvaški.

Zmagovalec volitev in bodoči premier Robert Golob je dejal, da bo za razliko od Janše vztrajal pri arbitraži, iz katere je Hrvaška izstopila zaradi razkritega slovenskega vpliva na sodnike.

Kot so še zapisali, bo zunanja ministrica verjetno postala predsednica SD Tanja Fajon, ki je kot evropska poslanka lani poudarjala, da Hrvaška ni pripravljena na vstop v schengensko območje.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice