Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Pet, 13.5.2022 14:36
S potrditvijo poslanskih mandatov je ustanovljen deveti sklic državnega zbora.

S potrditvijo mandatov vseh 90 novoizvoljenih poslancev je deveti sklic državnega zbora tudi uradno ustanovljen, dosedanjemu pa je mandatna doba prenehala.

Poslanci imajo zdaj čas za vlaganje kandidatur za mesta predsednika in podpredsednikov državnega zbora.

Kandidatka za predsednico bo po napovedih Urška Klakočar Zupančič iz Gibanja Svoboda.

Deveti sklic državnega zbora tudi uradno ustanovljen

Državni zbor je na današnji seji odločal o potrditvi vseh poslanskih mandatov skupaj. Mandatno-volilna komisija, ki se je sestala med prekinitvijo ustanovne seje, je namreč državnemu zboru predlagala, naj potrdi vseh 90 poslanskih mandatov, saj nobeden od njih ni bil sporen.

Člani Mandatno-volilne komisije so imeli sicer na mizi tri vloge za presojo izidov volitve, a o njih niso odločali, ker niso izpolnjevale pogojev za obravnavo.

S tem je deveti sklic državnega zbora tudi uradno ustanovljen, medtem ko je dosedanjemu prenehal mandat.

Po potrditi mandatov so poslanci še ugotovili, da je novoizvoljeni poslanki, predsednici SD Tanji Fajon prenehal mandat poslanke v Evropskem parlamentu. Funkciji namreč nista združljivi.

Državni zbor bo v nadaljevanju seje izvolil novega predsednika, poslanci imajo do 14.25 čas, da vložijo predloge kandidatur. To lahko storijo z najmanj desetimi poslanskimi podpisi.

Kot kaže, bo edina kandidatka za to funkcijo Urška Klakočar Zupančič iz Gibanja Svoboda, ki bo, če bo izvoljena, prva ženska na tem položaju. Za izvolitev potrebuje najmanj 46 poslanskih glasov, glasovanje pa bo tajno.

Za podpredsedniško mesto Meira Hot?

Kdo vse bodo kandidati za podpredsedniška mesta, še ni znano, predvidoma pa bodo poslanci odločali vsaj o kandidatu iz vrst SD. Po neuradnih informacijah bo to Meira Hot.

O kandidatih za predsedniško in podpredsedniško funkcijo se glasuje ločeno, o podpredsedniku se glasuje, ko je izvoljen predsednik.

Novi poslanci bodo danes tudi že ustanovili nekaj delovnih teles ter imenovali njihova vodstva.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice