Foto: Bobo
Profile picture for user STA STA
Ustvarjeno dne
Pon, 20.6.2022 15:10
Na več bencinskih črpalkah po državi je v nedeljo in danes zmanjkalo pogonskih goriv, kar servisi pripisujejo povečanemu povpraševanju in težavam z dostavo na črpalke. Robert Golob je situacijo označil za škandal.

»Jaz mislim, da je to škandal v vseh pogledih,« je razmere komentiral predsednik vlade Robert Golob. Meni, da bi morali trgovci razmere predvideti in se nanje bolje pripraviti.

»Razumem na eni strani, da je bil pritisk pri ljudeh zaradi napovedane podražitve nekoliko večji, vendar je po drugi strani obveznost trgovcev zelo jasna - oni bi morali poskrbeti, da goriva ne bi zmanjkalo, zmanjkalo pa ga je v vsej državi naenkrat,« je bil v izjavi po uvodnem pogovoru s sindikati javnega sektorja jasen Golob.

Kot je ponovil, pogonskih goriv ni zmanjkalo samo na enem koncu, ampak povsod. »To pomeni, da se je stvar dalo in predvideti in ustrezno ukrepati,« je dejal.

»Nisem si mislil, da se bo kaj takega zgodilo«

Golob pričakuje tudi poročilo tržnih inšpektorjev, ki danes, kot je v dopoldanski izjavi za javnost pojasnil gospodarski minister Matjaž Han, na terenu preverjajo spoštovanje trenutne ureditve glede cen, zaloge in morebitno zavajanje potrošnikov.

»Nisem si mislil, da se bo kaj takega zgodilo, pa ne zaradi ljudi, ampak da se nekdo zaradi čiste špekulacije za par evrov ne pripravi bolje na takšne situacije,« je še povedal Golob.

Do povečanega povpraševanja je sicer prišlo, potem ko je vlada minuli teden sprejela uredbo o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov, ki bo s torkom na bencinskih servisih zunaj avtocest za eno leto znova uvedla določanje cen 95-oktanskega bencina in dizla po posebni formuli in regulacijo marž, na avtocestah pa cene povsem liberalizirala. 

Vlada je začasno tudi odpravila nekatere okoljske dajatve, ki določajo končno ceno goriv. Cene v prihodnjem 14-dnevnem obdobju bodo znane danes ob 17. uri.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice