Profile picture for user Rebeka Sivka R. S.
Ustvarjeno dne
Pon, 3.5.2021 11:00
Higienski vložki, tamponi in nekateri drugi menstrualni higienski pripomočki so od danes manj obdavčeni.

Začela je veljati dopolnitev pravilnika o izvajanju zakona o davku na dodano vrednost, po kateri se za higienične vložke in nekatere druge menstrualne higienske pripomočke obračuna 9,5-odstotna stopnja davka na dodano vrednost, in ne več 22-odstotna.

Poplačan trud

Pisno pobudo za dopolnitev pravilnika o izvajanju zakona o davku na dodano vrednost, po kateri bi menstrualne higienske pripomočke uvrstili med izdelke z 9,5-odstotno stopnjo davka na dodano vrednost, je na ministra za finance Andreja Širclja naslovila poslanka Socialnih demokratov Bojana Muršič.

Bojana Muršič je bila kritična do ureditve, po kateri morajo ženske kupovati različne vrste menstrualnih higienskih pripomočkov, ki so obremenjeni z najvišjo, 22-odstotno stopnjo davka na dodano vrednost, medtem ko za raznovrstne izdelke za higiensko zaščito od vat in gaz do plenic velja 9,5-odstotna stopnja.

Marca so Mladi forum in Ženski forum SD pozvali Ministrstvo za finance, da takoj pristopi k razlagi zakona skozi tolmačenje 49. člena pravilnika o izvajanju zakona, po katerem lahko ministrstvo nedvoumno predpiše, da se za te pripomočke uporablja znižana, 9,5-odstotna stopnja davka na dodano vrednost.

Za znižanje davčne stopnje pri ženskih higienskih izdelkih so se zavzeli tudi v poslanski skupini Levice. Marca so vložili predlog novele zakona o davku na dodano vrednost, s katero bi za te izdelke znižali davčno stopnjo na pet odstotkov.

S tem bi ženskam omogočili cenovno dostopnejše osnovne življenjske potrebščine, so pojasnili ob vložitvi predloga.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice