Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Pet, 18.9.2020 15:02
Vladni govorec Jelko Kacin o aktualnem stanju v zvezi s koronavirusom.

Pregled epidemiološkega stanja v državi kaže, da je bilo včeraj testiranih 3557, od tega 137 pozitivnih. Po aprilu imamo najvišje število smrti, to je štiri osebe. Epidemiološke preiskave sicer potekajo vestno in ažurno. Do 13. ure sta bila le dva primera povezana z uvozom iz Avstrije, 81 primerov je lokalnega izvora in 42 neznanega izvora. Zabeležene so bile štiri smrti, kar je največ od aprila.

Kacin je dejal, da bosta na današnji dopisni seji Vlade sprejeta dva odloka. Odlok o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2 je pripravilo Ministrstvo za zdravje in stopa v veljavo v noči iz danes na jutri. 
 

“Maske so v zaprtih javnih prostorih obvezne ne glede na to, ali lahko vzdržujemo medosebno razdaljo dveh metrov. Na prostem je uporaba mask oziroma drugih oblik zaščite ustno-nosnega predela obraza obvezna, če ni mogoče zagotoviti medosebne razdalje najmanj dveh metrov.”

Bodo omejili zbiranje na javnih krajih?

Kacin sicer svetuje, da si na javnih krajih kjer ni možno vzdrževati razdalje, nadenemo maske. Potekal bo tudi nadzor nad nošenjem mask na prostem.

Najbolj drastičen ukrep, ki se lahko zgodi je, da se zmanjša zbiranje na javnem kraju iz deset na šest ljudi.

Ukrep je pripravljen, vendar pa je njegova uveljavitev odvisna od zaostrovanja epidemioloških razmer. Ko bo NIJZ ocenil, da je to potrebno, bodo pristojni o tem odločali. Vprašanje uveljavitve je še vprašanje. Kacin sicer pravi, da v naslednjih dveh-treh dneh ne vidi potrebe po tem ukrepu. 

Starejše novice