Profile picture for user STA STA
Ustvarjeno dne
Ned, 19.6.2022 13:05
Svet Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano je izglasoval premestitev sedeža v Ljubljano, a bodo v ponedeljek o tem odločali znova

Svetniki Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano so v petek izglasovali sklep o premestitvi sedeža ustanove iz Maribora v Ljubljano.

O tej nameri po neuradnih informacijah STA vodstvo in zaposleni predhodno niso bili obveščeni. Prvi med svetniki Luka Kajtna je danes sporočil, da bodo o premestitvi v ponedeljek odločali znova.

Kaj se je dogajalo?

V petek je potekala redna seja sveta Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano, potem ko je vlada Roberta Goloba 1. junija razveljavila imenovanje predstavnikov vlade v svetu in za preostanek mandata imenovala nove - Simono Gerenčer, Sonjo Bezjak, Janeza Jesenovca in Luko Kajtna. Kajtna je bil na petkovi seji izvoljen za predsednika sveta.

Po neuradnih informacijah STA je na seji predlagal razširitev dnevnega reda, po kateri bi svetniki med drugim obravnavali tudi spremembe sklepa o ustanovitvi Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano.

Sklep o razširitvi dnevnega reda je bil sprejet, zanj so glasovali vsi štirje predstavniki vlade, proti pa je glasovala predstavnica zaposlenih Mojca Fašmon Durjava.

Tako naj bi sedež Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano iz Maribora premestili v Ljubljano, v objekt, kjer se nahaja ljubljanska območna enota Nacionalnega inštituta za javno zdravje, v manjšem obsegu pa ima na tem naslovu prostore tudi Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano.

Prav tako s spremembo uvajajo dvotirno vodenje zavoda, po katerem zavoda ne bo več vodil direktor, pač pa bosta direktorja dva - strokovni in generalni.

Gre novi vladi res za decentralizacijo?

Ob tem je po neuradnih informacijah predstavnica zaposlenih na seji izrazila začudenje, da se tako pomembne spremembe sprejemajo brez posvetovanja z vodstvom Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano, Mestno občino Maribor in ostalimi deležniki.

Kajtna je v sporočilu za javnost danes napovedal, da bo v ponedeljek sklicana dopisna seja sveta. Po njegovih besedah so okoliščine glede spremembe sedeža zavoda znova preučili in bodo omenjen sklep s petkove seje vnovič obravnavali na dopisni seji.

»Pri obravnavi ne bomo zanemarili dejstva, da se trenutna vlada zavzema za decentralizacijo in regionalizacijo države,« je dodal.

STA je na Kajtno naslovila vprašanja, če to pomeni, da bi svet v ponedeljek lahko razveljavil odločitev o premiku sedeža v Ljubljano

»Nobenega sklepa ne bomo razveljavili. Oblikovali bomo nov sklep, ki bo šel v smeri, da ostane sedež Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano na obstoječi lokaciji, torej v Mariboru,« je odgovoril.

Ob tem so svetniki na predlog Kajtne izglasovali tudi razveljavitev razpisa za direktorja Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano.

Zdajšnji direktorici Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano Tjaši Žohar Čretnik se mandat izteče 24. julija. Na nacionalnem laboratoriju so zato prvotni razpis objavili 11. aprila. Na njem je bila edina kandidatka Žohar Čretnikova, a so zaradi neodločenega glasovanja svetnikov na seji 11. maja razpis ponovili. Nov razpis so v uradnem listu objavili 20. maja, na razpis je prišla ena prijava.

Po neuradnih informacijah STA je Kajtna na seji razveljavitev razpisa utemeljil s prehodom na dvotirno vodenje Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano, zaradi katerega aktualni razpis ni več ustrezen.

 Za STA je danes pojasnil, da gre za »spremembo, ki ji bodo sledili tudi drugi zdravstveni zavodi, na primer Nacionalnega inštituta za javno zdravje«.

Starejše novice